Overal muziek met Google Play Music

Computeren
Getty Images

Muziekdiensten als Spotify zijn een groot succes. Geen wonder dus dat zoekreus Google besloot ook op dit terrein mee te gaan spelen. Het is resultaat is Google Play Music.

Google Play Music

De muziekdienst Google Play Music begon in eerste instantie als onderdeel van de Android Market voor tablet-apps. Het werd mogelijk om songs van bekende en minder bekende artiesten te kopen en downloaden. Net zoals in iTunes dus.

Een extra optie was het aanbieden van gratis webruimte voor het uploaden van 20.000 liedjes vanaf een eigen computer. Zo waren die voortaan vanaf iedere plek te beluisteren via internet. Later kwam daar nog de mogelijkheid bij om de muziekbibliotheek op een eigen computer te laten scannen. Op die manier kregen gebruikers automatisch toegang tot dezelfde nummers online, zonder deze nog te hoeven uploaden.

Sinds 2013 is er ook een actieve streaming dienst van Google Play Music beschikbaar. Voor een abonnementsprijs van € 9,99 per maand kunt u nu, net als bij Spotify, luisteren naar alle songs (zo’n 20 miljoen) die Google Play beschikbaar heeft, in combinatie met de nummers die u zelf naar uw webruimte heeft geupload.

Een sterke beperking van Google Music Play is wel dat u een credit card nodig heeft voor de betalingen. Zelfs als u een gratis nummer downloadt of de gratis proefperiode gebruikt, moet deze transactie met een creditcard worden uitgevoerd.

Google Music Play gebruiken

De services van Google Music Play gebruiken is vrij eenvoudig. Net als bij andere diensten van Google wordt gebruik gemaakt van uw bestaande Google-account. Bijvoorbeeld het account dat u ook gebruikt om apps voor een tablet aan te schaffen. Heeft u die niet? Dan is dat eenvoudig aan te maken.

De muziekdienst is te gebruiken op alle besturingssystemen en computers, omdat de speler werkt via een internetbrowser. Daarnaast is er voor mobiele apparaten met Android of iOS (iPad en iPhone) een gratis app te downloaden voor het afspelen van de muziek. Vanzelfsprekend heeft u wel een internetconnectie nodig voor het binnenhalen van nummers.

U neemt als volgt een vrijblijvend abonnement op Google Play Music:

·        Ga naar http://music.google.com.

·        Als u al een Google account heeft, kunt u nu meteen inloggen met uw gegevens. Vul uw gegevens in en klik op Inloggen. Geen account? Maak dan eerst een account aan via Een account maken. Log daarna met uw gegevens in.

·        Klik op Akkoord en doorgaan.

·        U kunt nu kiezen tussen het altijd gratis Standaard pakket of een maand gratis proef-abonnement met het All Access pakket. Bij het All Access pakket moet u meteen een betaalmethode opgeven, zoals een credit card. Na de eerste maand gratis wordt automatisch elke maand € 9,99 afgeschreven tot u uw abonnement opzegt.

·        Klik op Start met Standaard om de standaarddienst uit te proberen.

·        U kunt ervoor kiezen uw eigen muziekverzameling online te zetten. Dat doet u met een programma genaamd Music Manager dat u kunt downloaden door te klikken op Music Manager downloaden. Als u dit niet wilt, klikt u op Overslaan.

Google
Getty Images

U ziet het venster van Google Play Music. Links staan de luistermogelijkheden, zoals uw muziekbibliotheek, afspeellijsten en de Google Play winkel. U krijgt op veel plekken de kans aangeboden alsnog een All Access abonnement te nemen.

·        Klik op Ik snap het.

·        Om uw eerste muziek van Google Play Music te beluisteren, gaat u naar de winkel. Klik op Winkel.

U kunt hier allerlei nummers en albums tegen betaling downloaden. Er zijn ook gratis nummers te downloaden, maar deze zijn helaas vrij lastig te vinden.

Google
Getty Images

·        Typ in het vak Zoeken de artiest of het nummer/album waar u naar zoekt en druk op Enter.

·        Klik op het gewenste item.

·        Klik op het oranje vak met de prijs.

Als u geen credit card heeft, kunt u helaas nu niet verder en sluit u het venster.

·        Controleer uw betaalgegevens.

·        Klik op Bestellen.

·        U krijgt de boodschap dat het nummer is toegevoegd aan uw bibliotheek en hoe u het kunt beluisteren.

·        Om te luisteren: klik op Luisteren.

U kunt nu met de Google muziekspeler het nummer afspelen.

Google
Getty Images


Andere muziekdienst
Een andere gelijksoortig muziekdienst waar u ook muziek kunt beluisteren:

 

Auteur 
  • Alex de Wit