Skype: bellen en meer

Getty Images

Bellen in binnen- en buitenland is nog steeds niet de goedkoopste activiteit. Maar waarom zou u zoveel betalen als het ook goedkoper of zelfs gratis kan met het programma Skype?

Wat is Skype?

Skype is een programma dat in 2003 op de markt verscheen en inmiddels honderden miljoenen gebruikers over de hele wereld heeft. In de eerste plaats is deze software gericht op telefoneren via internet met behulp van een computer. Dit heeft als grote voordeel dat u geen telefoonmaatschappij meer nodig heeft om te bellen: alleen een internetverbinding, zoals die van uzelf thuis. Een gesprek via uw computer wordt door Skype omgezet in digitale informatie en doorgezonden naar een andere gebruiker van Skype die u heeft gebeld. Deze hoort op zijn beurt uw stem. Zo kunt u een gesprek voeren zoals u gewend bent over de telefoon. Aangezien u toch al per maand betaalt voor uw internetverbinding, zijn er geen kosten aan standaard bellen via Skype verbonden.

Er zijn een aantal voorwaarden voor bellen met Skype. In de eerste plaats moet u het gratis programma downloaden van www.skype.com/nl. Skype is ook verkrijgbaar voor tablet, smartphone en Mac computers, dus u kunt vanaf bijna ieder apparaat bellen. Skype is zelfs beschikbaar op sommige smart-tv’s, zodat u via de televisie contact kunt houden met bekenden.
Aangezien het gaat om software voor gesprekken, heeft u naast een computer een hoofdtelefoon en een microfoon nodig die zijn aangesloten op uw computer. Het handigst hiervoor is een headset: een vaste combinatie van hoofdtelefoon en microfoon.  Bij een tablet en smartphone zijn een microfoon en hoofdtelefoon vanzelfsprekend al ingebouwd, dus heeft u geen extra apparatuur meer nodig. Om gratis te bellen via Skype heeft de persoon die u wilt bereiken dezelfde soft- en hardware nodig.

Een account maken

Na het downloaden en installeren van Skype moet een account worden aangemaakt. Aangezien Skype samenwerkt met Microsoft is hiervoor eventueel uw Microsoft-account te gebruiken. Bijvoorbeeld een account voor Hotmail of Windows Live mail. Dit heeft als voordeel dat contactpersonen bij uw Microsoft-account meteen kunnen worden meegenomen als contactpersoon in Skype. Het is daarnaast ook mogelijk om via Facebook een account te maken. Dan kunt u contactpersonen van uw Facebook-account direct gebruiken voor bellen via Skype.
Heeft u eenmaal een Skype-account dan kunt ook nog zelf op verschillende manieren contactpersonen opzoeken in Skype zelf en ze eventueel uitnodigen om Skype te gaan gebruiken.

Meer mogelijkheden met Skype

Skype is in eerste instantie bedoeld als programma voor bellen via internet. Dit wordt met een technische term VOIP (Voice over IP) genoemd. Maar de software biedt nog veel meer mogelijkheden.

Als u bijvoorbeeld een webcam heeft, is videobellen een optie. U kunt dan tijdens uw gesprek videobeelden van uzelf overzenden, die de persoon aan de andere kant van de ‘lijn’ in zijn Skype-venster te zien krijgt. Het mooiste is het als beide bellers een webcam hebben, want dan kunnen ze elkaar zien. Maar het is verder niet noodzakelijk om beiden een webcam te hebben om gebruik te maken van de videobel-optie.

SkypeOut

Skype is niet overal beschikbaar en bovendien zal niet iedereen altijd zijn computer aan hebben staan als er iemand belt. Het is dan ook mogelijk om mensen te bereiken via hun mobiele- of gewone telefoon. Net alsof u ze via een gewone telefoon opbelt. Dit wordt SkypeOut genoemd. Hiervoor moet u wel betalen via een abonnement of een prepaid krediet van Skype. Dat kan per land, in Europa of wereldwijd. Zie ook http://www.skype.com/nl/features/#calling. Het omgekeerde is overigens ook mogelijk: met SkypeIn. U belt dan met een mobiele- of gewone telefoon naar iemands Skype-account. Dit is overigens maar mogelijk in een beperkt aantal landen, waaronder Nederland.

Een andere belangrijke functie van Skype is Instant Messaging, oftewel het versturen van sms-berichten via internet. Het voordeel hiervan is dat u sms’jes kunt versturen tegen hele lage tarieven die niet ten koste gaan van uw mobiele belbundel. Skype biedt naast deze diensten nog veel meer mogelijkheden, zoals het delen van allerlei bestanden, zoals foto’s, en gebruik maken van Skype WiFi hotspots voor draadloos internet.