Spotify: voor al uw muziek

Getty Images

De streamingdienst Spotify is vandaag de dag wel de meest populaire aanbieder van altijd en overal muziek. Daarom een korte kennismaking met deze muziekverhuurder.

Streaming music

Streaming is de techniek die het mogelijk maakt om continu muziek af te spelen zonder een nummer eerst te hoeven downloaden van internet. Daardoor kunt u voor een klein maandelijks bedrag alle nummers uit een catalogus met miljoenen songs beluisteren. U heeft er in eerste instantie wel een geschikte internetverbinding voor nodig, maar het is vaak ook mogelijk een deel van de nummers te downloaden en daarna offline te beluisteren.

Een van de eerste
Spotify timmerde als een van de eerste bedrijven aan de weg met het streamen van muziek. Het werd opgericht in 2006 en kreeg daardoor een grote voorsprong op concurrenten die de aantrekkingskracht van muziekstreaming pas later inzagen, zoals Google, Microsoft en Apple. Aangezien Spotify los opereerde van bedrijven met een eigen besturingssysteem, zoals Microsoft, vond men het niet nodig de programma’s en apps voor het beluisteren van de muziek af te schermen. Daardoor is Spotify tegenwoordig beschikbaar voor zo’n beetje alle besturingssystemen die er zijn: zowel op de pc als mobiele apparaten. U kunt Spotify onder andere installeren in Windows, Linux, Mac OS X en op tablets en smartphones van Android tot aan zelfs de BlackBerry.

Abonnementen

Spotify onderscheidt zich ook van een aantal andere muziekstreamers door het beschikbaar stellen van een gratis abonnement. Met Spotify Open kunt u naar miljoenen nummers luisteren. Alleen zijn er wel af en toe reclameonderbrekingen en de geluidskwaliteit is wat minder hoog: alhoewel veel gebruikers dit niet echt zullen horen.

Spotify Premium
Als u daar geen zin in heeft, neemt u het betaalde abonnement Spotify Premium. Dit kost u € 9,99 per maand, wat vergelijkbaar is met de prijs van andere muziekdiensten, zoals Apple Music. De muziek is beschikbaar met een hoge geluidskwaliteit. Bovendien bent u helemaal vrij in uw muziekkeuze en zijn de nummers ook offline te beluisteren. De eerste maand Premium is gratis uit te proberen.

Family account
Een variant op Spotify Premium is het Family account. Als u zich hiervoor aanmeldt, krijgt u op elk extra account binnen uw familie 50% korting op het maandbedrag. Bij een gezin met drie leden bent u dan dus € 20,- kwijt in plaats van € 30,- voor drie losse accounts. Natuurlijk kunt u ook een account binnen een gezin delen. Maar aangezien maar een persoon tegelijk muziek kan afspelen, werkt dat alleen als u netjes uw beurt afwacht. Enige frustratie ligt hierbij wel op de loer.

Mogelijkheden

Behalve het streaming en offline beluisteren van nummers uit de bibliotheek van ongeveer 20 miljoen exemplaren, zijn er nog wat extra mogelijkheden die het gebruik van Spotify interessant maken. Zo kunt u zelf afspeellijsten samenstellen met uw favoriete nummers en deze ook eventueel delen met andere Spotify-gebruikers. Sommige muziekfans doen enthousiast hun best interessante afspeellijsten te maken in een bepaald genre of met een zeker thema. Erg leuk om die afspeellijsten af te luisteren als u houdt van afwisseling of graag nieuwe muziek ontdekt.

Non-stop muziek
Spotify biedt ook radiostations die non-stop muziek zonder commentaar afspelen. Deze stations zijn eigenlijk afspeellijsten, automatisch samengesteld op basis van uw favoriete muziek. Op deze manier ontdekt menig Spotify-gebruiker onbekende artiesten en bands met muziek in zijn of haar favoriete smaak.

Koppelen via sociale media
Spotify is eenvoudig te koppelen aan uw Facebook- of Twitter-account. Via deze sociale media kunnen vrienden eventueel uw muziekvoorkeuren op Spotify volgen en zijn direct favoriete nummers en afspeellijsten te delen.

Aanmelden

Een abonnement nemen op Spotify is niet moeilijk. U gaat naar www.spotify.com of downloadt de Spotify app uit de store voor uw mobiele apparaat en opent hem. Geef aan of u gratis wilt luisteren of een Premium abonnement wilt met de eerste maand gratis toegang. U kunt vervolgens inloggen met uw Facebook-account of een apart Spotify-account aanmaken.

Betaling met creditcard of PayPal
Houd er wel rekening mee dat u het Premium-account alleen kunt betalen met een creditcard of PayPal. Gelukkig kunt u wel een account bij PayPal op www.paypal.nl aanmaken en daarop geld storten via iDEAL, zodat u met een omweg toch vanaf uw bankrekening een Spotify-abonnement kunt betalen.

Andere muziekdiensten

Naast Spotify zijn er ook andere muziekdiensten waar u gebruik van kunt maken. Dit zijn onder andere Apple Music, Rdio, Deezer en Juke. Meer informatie over Apple Music kunt u hier vinden.

Auteur 
  • Alex Wit