Steeds meer mensen raken overzicht op financiën kwijt

Getty Images

De groep Nederlanders die moeite heeft om overzicht te houden op de eigen financiën groeit. De oorzaak? Digitalisering, zegt vrijwilligersorganisatie Humanitas.

Dat steeds meer mensen aankloppen bij organisaties omdat ze hulp nodig hebben bij de administratie, is al jaren een trend. Maar volgens Humanitas is de groei nu in een stroomversnelling geraakt. In 2015 ging het om 13.832 mensen, 13 procent meer dan het jaar ervoor.

Online

Humanitas noemt als oorzaak de digitalisering. Instanties versturen minder papieren rekeningen en brieven, steeds meer zaken worden online geregeld. Vooral ouderen verliezen daardoor het overzicht van inkomsten en uitgaven. Sommigen missen computervaardigheden, terwijl de dienstverlening van banken tegenwoordig gericht is op internetbankieren.

"Vergeleken met vijf jaar geleden is er een groeiende groep oudere digibeten", zegt projectcoördinator Roderick Heijbroek van Humanitas. "Bijvoorbeeld vrouwen die hun man verliezen, terwijl hij altijd de administratie deed. Soms is er geen computer in huis en wordt er nog gebankierd met acceptgiro's."

Herkenbaar?

Heeft u ook moeite met de digitalisering? Zo ja, hoe probeert u toch bij te blijven? Laat het ons hieronder weten in een reactie.