Workshop: vind makkelijk websites met Kadaza

Getty Images

Op startpagina’s staan allerlei soorten websites overzichtelijk bij elkaar. Zo kun je die makkelijk terugvinden en bezoeken. In deze workshop leer je hoe je dat eenvoudig doet met de populaire Kadaza startpagina.

Kadaza bestaat al sinds 2008 en is een populaire beginpagina voor veel internetters. Deze startpagina valt vooral op doordat de populairste websites op internet hier bij elkaar staan in een duidelijk overzicht met pictogrammen. Hiermee kun je snel en direct naar je favoriete website surfen.

Ook erg handig is dat je Kadaza zelf kan indelen naar je eigen smaak. Op deze manier maak je eenvoudig een persoonlijke startpagina met al je eigen favoriete websites bij elkaar. Hoe je dat doet lees je in deze workshop (link artikel Workshop: Kadaza startpagina zelf indelen).

In deze workshop leer je Kadaza gebruiken als website in je internetbrowser. Als website kun je hem gebruiken op je computer maar ook op je tablet of smartphone. Er is overigens ook een Kadaza app voor Android smartphones en tablets.

Een website bezoeken

Eerst ga je naar Kadaza toe door in je internetbrowser het adres www.kadaza.nl te typen en op Enter te drukken. Of je klikt gewoon op de link naar Kadaza in deze workshop.

Getty Images

Je ziet meteen een overzicht met populaire websites op de startpagina, zoals YouTube en Buienradar. Sommige pictogrammen of logo’s hebben geen tekst. Om daarbij te weten welke website eraan vastzit, hou je de muispijl even stil op het pictogram. Je ziet dan links onder in je internetbrowser de naam van de website verschijnen. Bijvoorbeeld: rwsverkeersinfo.nl bij het pictogram met de drie gekleurde auto’s.

Om naar een website te gaan, klik je gewoon op het gewenste pictogram. Die website wordt daarna geopend in een apart tabblad van je internetbrowser. Om die website weer te sluiten, klik je op het kruisje X rechts in het tabblad met de website.

Verschillende categorieën

Zelfs als het alleen om de populairste websites op internet gaat, zijn er nog duizenden websites waar je als startpagina naar kan verwijzen. Daarom vind je op Kadaza naast de hoofdwebsites op de beginpagina ook nog allerlei andere websites. Die staan overzichtelijk in verschillende categorieën onder de pictogrammen van de hoofdwebsites.

Klik bijvoorbeeld op de categorie Nieuws en je ziet de pictogrammen van belangrijke Nederlandse nieuwswebsites. Om naar zo’n website te gaan klik je erop.

Soms staat er in het overzicht met categorieën een bijzondere categorie. Die heeft dan een wat andere kleur. Sommige zijn heel tijdelijk, zoals de Tour de France categorie. Andere zijn om een andere reden als bijzonder aangemerkt, zoals de Coronavirus pagina.

Nog meer startpagina’s

Helemaal onderaan de lijst met categorieën tref je de categorie Meer. Klik daarop en je ziet nog veel meer soorten startpagina’s. Die staan op alfabetische volgorde om het vinden van een pagina wat makkelijker te maken. Je komt overigens ook in dit overzicht met alle startpagina’s terecht door op de beginpagina linksboven te klikken op Alle categorieën.
Om snel bij een beginletter in de lijst met startpagina’s te komen, klik je in het grijze toetsenbord bovenin op die letter. Bijvoorbeeld de Z om direct naar de pagina’s die beginnen met een Z te springen.

Getty Images

Om snel terug te keren naar de bovenkant van het overzicht, klik je bij de categorieletter in de gekleurde balk, bijvoorbeeld Z, op het pijltje omhoog.

Een bijzondere manier om bepaalde startpagina’s te vinden, is door te klikken op Tips linksboven. Je komt dan op een pagina waarop regelmatig bepaalde startpagina’s in het zonnetje worden gezet. Dit heeft vaak te maken met bepaalde feestdagen, zoals vaderdag of Sinterklaas.

Om terug te gaan naar de hoofdpagina van Kadaza: klik linksboven op Terug naar de startpagina.

Zoeken met Kadaza

Een handige extra mogelijkheid op de beginpagina van Kadaza is dat je er direct op kan zoeken met verschillende zoekmachines. Het zoekvak daarvoor staat bovenaan de pagina, direct onder de titel Kadaza.

Om te zoeken:

  • Klik in het zoekvak.
  • Typ een trefwoord of -zin in het zoekvak. Soms krijg je nu al een of meer resultaten te zien. Dat zijn websites die al ergens op een van de Kadaza startpagina’s staan. Als je op een resultaat (categorie) klikt, ga je naar de startpagina met de bijbehorende websites. Als je op een website klikt -lichtgroen gemarkeerd- ga je direct naar die website.
  • Om verder te zoeken op internet: klik achter het zoekvak op Web.
  • Geef op welke zoekmachine je wilt gebruiken door erop te klikken:

Web staat voor zoeken met de ingestelde zoekmachine op internet. Standaard is dit Google.
Maps staat voor zoeken op Google Maps, bijvoorbeeld naar een plaats.
Vertalen betekent een woord of tekst laten vertalen naar een andere taal. 
YouTube betekent zoeken naar een video op YouTube.
Wikipedia is zoeken in de online encyclopedie Wikipedia.
Yahoo en Bing zijn alternatieve zoekmachines waarmee je ook zoekt naar websites.

  • Klik op de knop Zoeken.

Je ziet nu alle zoekresultaten, zoals je die ook zou zien als je bijvoorbeeld direct met Google zelf zoekt.

Als je hier klaar bent, keer je terug naar Kadaza door linksboven in je internetbrowser te klikken op de knop Pijltje naar links. Soms moet je een aantal keren klikken.

Instellen als startpagina

Als je Kadaza handig vindt om te gebruiken, kun je hem instellen als startpagina in je internetbrowser. Op die manier is Kadaza altijd de eerste pagina die je ziet als je je internetbrowser opent. Hoe je Kadaza instelt als startpagina lees je hier: link artikel Een startpagina instellen in je internetbrowser. 

Tot zover de workshop over websites zoeken, vinden en bezoeken met Kadaza. In het tweede deel van deze workshop lees je hoe je Kadaza naar je eigen smaak kan aanpassen en indelen.

Workshop Kadaza Startpagina bezoeken >>