Computertip: Gratis online bestanden opslaan

Op elke computer ter wereld via internet bij uw bestanden kunnen. Het kan als u uw bestanden online bewaart. In dit artikel leest u de mogelijkheden en de voor- en nadelen van online bestanden bewaren.

De meeste mensen bewaren hun bestanden, zoals documenten en foto's, ergens op de harde schijf of op een externe harde schijf als een USB-stick. Ze worden dan via de Verkenner of bijvoorbeeld Word geopend. Niks mis mee, maar wanneer iemand de documenten op meerdere computers wil gebruiken, wordt het lastig. Ze moeten dan meegenomen worden op een stickje of op een losse harde schijf. Tenzij ze online zijn opgeslagen...

dropbox

Online diensten
Om bestanden online op te slaan, hebben mensen geen eigen website nodig. Er wordt gebruikgemaakt van de servers van de bedrijven die online opslagruimte aanbieden. Servers zijn grote computers waarop informatie wordt opgeslagen. Steeds meer bedrijven bieden mensen met een account (gratis) opslagruimte aan. Wie een account heeft aangemaakt, kan inloggen op de betreffende site. Daar kunnen bestanden opgeslagen, bewerkt en gedeeld worden. Ook is er doorgaans een programma te downloaden om vanaf de pc de bestanden te beheren.

Momenteel zijn er enkele grote spelers op de markt die gratis opslagruimte aanbieden:

  • Microsoft, met de dienst SkyDrive;
  • Google, met de dienst Google Drive;
  • Dropbox.

SkyDrive - wat is het?
SkyDrive is een van de diensten van Microsoft die voorheen onder de noemer 'Live' werden aangeboden. De dienst is bedoeld om bestanden online op te slaan. Gebruikers hebben een Microsoft Live- of Hotmailaccount nodig om in te loggen en de bestanden te bekijken.

skydrive

SkyDrive - hoe werkt het?
SkyDrive biedt gebruikers maar liefst 7 GB gratis opslagruimte aan. Daarmee is het de royaalste van de drie in dit artikel genoemde bedrijven. SkyDrive is beschikbaar voor Windows-computers en Macs en voor de iPhone en iPad. De maximale grootte van een los bestand is 2 GB, grotere bestanden worden niet geaccepteerd.

Gebruikers bezoeken de site van SkyDrive en loggen in met hun Live- of Hotmailaccount. In het overzichtsvenster is de app (programma) voor de pc en Mac te downloaden. Vanuit het venster kunnen mappen aangemaakt worden en bestanden toegevoegd, bewerkt of verwijderd worden. Dat kan ook met het programma voor op de pc of Mac. Net als bij de andere twee opslagdiensten, wordt er dan een speciale map aangemaakt in Mijn Documenten.

Google Drive - wat is het?
Google Drive is de nieuwe opslagdienst van Google. Het is de recentste lancering vergeleken met Dropbox en SkyDrive, die al langer bestaan. Via Gmail bood Google eerder al wel opslagruimte aan, maar dat werkte niet optimaal. Google Drive is beschikbaar voor Windows en Mac OS X, maar ook voor Android-telefoons en-tablets en voor iPhones en iPads. Voor mensen met een Blackberry-smartphone is het niet te gebruiken.

Google Drive - hoe werkt het?
Gebruikers van Google Drive krijgen 5 GB aan gratis opslagruimte. Ze kunnen daar hun bestanden bewaren en hebben toegang met hun Google-account. Dat account wordt ook gebruikt voor Gmail en andere diensten van Google. Gebruikers bezoeken de site van Google Drive en loggen in met hun Google-account. De eerste keer is er een Nederlandstalige uitleg over de dienst te lezen en een Engelstalig filmpje over de werking van Google Drive te bekijken.

drive

Rechtsboven staat een blauwe knop om aan de slag te gaan met de gratis 5 GB aan opslagruimte. Klik erop om de dienst te activeren. Klik dan op dezelfde plek op Google Drive en u gaat naar het overzichtsvenster. Vanuit daar is de applicatie voor op de computer te downloaden. Er komt dan een extra map in de Verkenner, waarin bestanden zijn op te slaan. De bestanden worden constant bijgewerkt als er verbinding is met internet. Het is ook mogelijk om alleen de internetsite te gebruiken en niet het programma voor op de pc. Via de site zijn bestanden te openen, bekijken, wijzigen of te versturen naar internet (uploaden).

Dropbox - wat is het?
Gebruikers van het programma Dropbox maken gemakkelijk online back-ups en wisselen eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit met andere gebruikers. Dropbox is te gebruiken op Windows-computers en Macs, op alle types smartphones en als enige van deze drie diensten ook op computers met Linux.
dropbox

Dropbox - hoe werkt het?
Dropbox biedt mensen 2 GB aan gratis opslagruimte. Wie meer nodig heeft, kan een betaalde account nemen. U installeert Dropbox op uw computer waarna u een speciale map in de Verkenner terugvindt die alle uitwisseling voor u regelt. Deze map werkt precies als alle andere mappen in de Verkenner. U kunt binnen de map nieuwe mappen aanmaken, u kunt bestanden toevoegen en verwijderen. U sleept of kopieert er bestanden (foto’s, documenten, e-mails, muziek, het kan van alles zijn) naartoe. Alle bestanden die in de map van Dropbox terechtkomen, worden automatisch bijgewerkt en online opgeslagen.

Voordelen
Het online opslaan van bestanden heeft wat duidelijke voordelen. Het is gratis, en u kunt overal ter wereld op elk tijdstip van de dag (of nacht) bij uw bestanden. De bestanden staan online, dus als u computerproblemen krijgt, zijn ze veilig. U logt na herstel van uw computer in en alles staat gewoon online zoals u het hebt achtergelaten.
 
Nadelen
Het werkt via internet dus als u geen webaansluiting hebt, kunt u niet bij uw bestanden. Wat er gebeurt met de bestanden mocht de webdienst failliet gaan, is niet duidelijk. Als iemand anders achter uw wachtwoord komt, zijn de bestanden voor die persoon toegankelijk. De beschikbare ruimte is weliswaar royaal, maar niet eindeloos.

Conclusie
Het online opslaan van bestanden kan handig zijn. Bijvoorbeeld om back-ups of belangrijke bestanden te bewaren. De bedrijven uit dit artikel die opslagruimte aanbieden zijn bekend en betrouwbaar. Enige handigheid met computers is een vereiste. Als primaire opslagplaats bevelen wij uw (externe) harde schijf aan, maar als aanvulling of voor het bewaren van back-ups is het een handige toepassing.

Meer leren over de computer, tablet of smartphone? SeniorWeb geeft tips en advies.

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!