Computertip: herken oplichterij

Een mail om u te waarschuwen

Via internet en e-mail doen soms vreemde verhalen de ronde. Flauwekul, maar soms wel in potentie schadelijk. Lees hier hoe u oplichterij kunt herkennen.

De term voor verzonnen verhalen die bedoeld zijn om andere mensen te foppen is 'hoax' (uitgesproken als: hooks). De tweede betekenis is die van een nepwaarschuwing. Dus een mail of bericht om u ergens voor te waarschuwen. U wordt met klem opgeroepen het bericht door te sturen naar iedereen die u kent. Zo verspreiden zulke verhalen zich snel.

Van mango tot inbreker

Het kunnen onschuldige verhalen zijn, zoals het verhaal over een enorme mango die was gestolen. Dit was een publiciteitsstunt. Maar sommige hoaxes zijn bedoeld om mensen te benadelen of bang te maken. Denk aan het verhaal dat dove mensen bij tankstations sleutelhangers uitdelen. Daarin zou een gps-chip zitten waarmee de locatie van uw huis gevonden wordt. Inbrekers kunnen dan hun slag slaan. Een eng verhaal, maar niks van waar.

De hoax herkennen

Een algemeen advies is om goed op te letten zodra iemand u via een mail of een bericht op sociale media oproept om een waarschuwing of een opmerkelijk verhaal door te sturen. Het gaat doorgaans om een nepwaarschuwing. Zeker verhalen waarbij bijvoorbeeld een ziek kind een gratis behandeling kan krijgen als er een X-aantal mails wordt doorgestuurd, zijn over het algemeen onwaar.

Opzoeken

U bedoelt het vast goed door andere mensen ook te willen inlichten, maar de beste reactie is om het verhaal even na te trekken. Dat kan door bijvoorbeeld via Google wat trefwoorden in te tikken. In het voorbeeld dat is gegevens typt u ´sleutelhanger´ en ´tankstation´ in op Google. U vindt dan meteen wat sites die aangeven dat het een hoax is. Een website als De Hoaxwijzer verzamelt de nieuwste hoaxes.

Meer veiligheid

Hoaxes zijn vervelend, maar niet per se gevaarlijk. Op internet en in e-mails moet u echter altijd blijven uitkijken. U kunt soms ook zomaar te maken hebben met phishing. Daarbij proberen criminelen via onder andere de mail achter uw persoonlijke gegevens te komen voor bijvoorbeeld het internetbankieren. Trap daar niet in! Lees de tips over veiligheid op internet op de website van SeniorWeb.

Volg SeniorWeb op Facebook

Interesse in handige computertips, leuke video’s en informatie over SeniorWeb? Volg ons dan op Facebook. Gratis en vrijblijvend. Ga naar onze Facebookpagina en klik rechtsboven op de knop Vind ik leuk.

hoax

6 Comments

Door Peter Matla (niet gecontroleerd) op di, 9-2-2016 - 16:48

Mails doorsturen doe ik alleen als die gestuurd worden door b.v. Open Doors, of andere organisaties, om b.v. een gevangene vrij te laten, die om het geloof gevangen zit. Verder ook mijn advies: zo weinig mogelijk doorsturen: dat wekt irritaties op.

Door Alice (niet gecontroleerd) op wo, 23-4-2014 - 16:43

Sorry, de spellingcontrole heeft een woord gewijzigd. Het programma werd aangeraden door de Rabobank.

Door Alice (niet gecontroleerd) op wo, 23-4-2014 - 16:41

Door de Rabbinale werd aangeraden om een programma genaamd Malewarebytes te installeren. Werkt uitstekend! Nooit info over creditcardgegevens aan derden doorgeven, wordt nooit Door de bank om gevraagd! !

Door Boan (niet gecontroleerd) op do, 27-3-2014 - 20:05

Ook ik kreeg mail over mijn creditcard, terwijl ik er nog geen had, kreeg ook vals mail van de rabobank, heb de bank gebeld en deze wilde de mail graag hebben, was zo bedriegelijk echt, dus oppassen

Door Wim (niet gecontroleerd) op do, 27-3-2014 - 11:00

Er vanuit gaande dat u deze kaart via de bank hebt, adviseer ik u, om op uw beveiligde internetbankieren pagina, uw inbox aan te zetten. Alle berichten over uw bankzaken en creditcard
komen in deze box terecht. Dus alle E-mails daarover kunt u dan gewoon verwijderen. Deze zijn dan bij voorbaat dus gevaarlijk

Door Pam (niet gecontroleerd) op do, 27-3-2014 - 10:39

Ik heb laatst ergens gelezen over hoe je evt de (herkomst) van een dergelijke mail / cq site kunt herkennen maar weet niet meer hoe die is. Weet u dat misschien? Ik krijg nu bv steeds mail over mijn Creditcard die er erg betrouwbaar uitziet. Ik zou niet alle gegevens ingevuld hebben. Omdat ik de kaart nog niet gebruikt heb twijfel ik daar ook aan maar hoe ver kan ik gaan met openen mail/site om geen problemen te krijgen?