Computertip: verwijder uw software veilig!

Computerprogramma's, soms heeft u ze niet meer nodig of gebruikt u ze niet meer. Wilt u een programma verwijderen? Wij vertellen u hoe dit moet!

Via internet zijn er talloze programma’s te downloaden. Soms gebeurt het dat u een programma eigenlijk niet meer nodig hebt, of een ander programma gebruikt. Dan kunt u het van de computer verwijderen, ook wel deïnstalleren genoemd. Er is maar één juiste manier om dat te doen. In dit artikel leest u hoe u programma’s veilig van uw computer verwijdert, in Windows XP en in Windows Vista.

Programma's verwijderen

Het verwijderen van een programma zorgt ervoor dat dit programma van uw computer ‘verdwijnt’ en dus niet meer gebruikt kan worden. De snelkoppelingen en pictogrammen van het programma verdwijnen ook. Mocht u het programma nadien toch nog willen gebruiken, dan zult u het opnieuw moeten installeren op de computer. De documenten die u met het programma hebt gemaakt, blijven wel bestaan.

Stap 1: Verwijderen via Configuratiescherm

Veel mensen denken dat een programma verwijderd kan worden door de koppeling in het Startmenu weg te gooien, of door het programma via de Verkenner te verwijderen. Dit is echter niet juist. Sommige programma’s worden geleverd met een deïnstallatie-programma. Omdat dit niet geldt voor alle software bespreken we in dit artikel de enige manier waarop u alle programma’s moet kunnen verwijderen: via het Configuratiescherm. We zullen dit tonen in Windows XP en Windows Vista. Alle programma’s worden op soortgelijke manier verwijderd. Wij verwijderen bij wijze van voorbeeld het programma IrfanView. Als u echter een ander programma wilt verwijderen, gaat dit op dezelfde manier.

Stap 2: Windows XP (1)

Om een programma te verwijderen uit Windows XP volgt u deze stappen:

 • Ga naar Start > Configuratiescherm.
 • Klik op Software. Als u een andere weergave ziet, klikt u in de linkerbalk eerst op Categorieweergave.

Stap 3: Windows XP (2)

 • Windows maakt nu een lijst aan met alle programma’s die op uw computer zijn geïnstalleerd. Dit kan eventjes duren. De lijst verschilt van computer tot computer, en zal bij u andere programma’s bevatten dan in dit voorbeeld.
 • In de lijst met programma’s zoekt u hetgeen u wilt verwijderen, in ons voorbeeld IrfanView. Klik erop met de muis. Er verschijnt een knop naast met de tekst Wijzigen/verwijderen.

Opmerking: heel soms staat een programma niet in deze lijst. Zoek dan op internet informatie over hoe u het programma kunt verwijderen, door te zoeken op de trefwoorden 'naam van het programma' plus 'verwijderen', 'delete' of 'deinstall'. Soms is er bijvoorbeeld een speciale removal tool (verwijderinstrument) nodig.

Stap 4: Windows XP (3)

 • Klik op de knop Wijzigen/verwijderen. Het programma om IrfanView te verwijderen gaat van start. Elk verwijderprogramma functioneert op dezelfde manier. Doorgaans moet u bevestigen dat u het programma echt wilt verwijderen, en verder de instructies volgen door bijvoorbeeld enkele malen op Next/Volgende  te klikken. Ook IrfanView vraagt u om de verwijdering te bevestigen. Klik in dit venster op Ja.
 • IrfanView is een simpel programma dus u hoeft verder niks te doen. U krijgt alleen een venster ter bevestiging te zien. Klik op OK om dit te sluiten.
 • U keert terug naar de lijst met programma’s. U zult zien dat IrfanView nu uit de lijst verwijderd is. Veel programma’s hebben een iets uitgebreidere procedure om zichzelf te verwijderen, maar het principe is dus overal gelijk: bovenstaande procedure volgen en binnen het verwijderprogramma gewoon de instructies volgen. Een enkele keer zal het nodig zijn om uw computer opnieuw te starten. Dat wordt dan keurig gevraagd aan u.

Stap 5: Windows Vista (1)

Ook in Vista kunt u op deze manier programma’s verwijderen. Voor de duidelijkheid laten we zien hoe dit precies gaat, eveneens aan de hand van het programma IrfanView.

 • Klik op de Windows-knop en dan op Configuratiescherm.
 • U ziet een lijst met taken. Ziet u een andere weergave dan klikt u links op Configuratiescherm en ziet u alsnog dit overzicht. Onderaan links klikt u op Een programma verwijderen.

Stap 6: Windows Vista (2)

 • Windows stelt nu een lijst samen van alle programma’s die op uw computer staan. Zoek het programma dat u wilt verwijderen en selecteer het met de muis.

Opmerking: ook hier staat heel soms een programma niet in deze lijst. Zoek dan op internet informatie over hoe u het programma kunt verwijderen, door te zoeken op de trefwoorden 'naam van het programma' plus 'verwijderen', 'delete' of 'deinstall'. Soms is er bijvoorbeeld een speciale removal tool (verwijderinstrument) nodig.

Stap 7: Windows Vista (3)

 • Elk verwijderprogramma functioneert op dezelfde manier. Doorgaans moet u bevestigen dat u het programma echt wilt verwijderen, en verder de instructies volgen door bijvoorbeeld enkele malen op Next of Volgende  te klikken. Ook IrfanView vraagt u om de verwijdering te bevestigen. Klik in dit venster op Ja.
 • IrfanView is een simpel programma dus u hoeft verder niks te doen. U krijgt alleen een venster ter bevestiging te zien. Klik op OK om dit te sluiten.

Tip: Verwijder alleen programma’s waarvan u zeker weet wat ze precies doen. Zoek ze desnoods even op via Google als u een programma niet direct kunt thuisbrengen. Veel geluidskaarten hebben bijvoorbeeld hulpprogramma’s met onduidelijke namen. Als u per ongeluk zo’n programma verwijdert, zal de geluidskaart het niet meer doen en moet u het programma opnieuw opzoeken en installeren. Dat is zonde van de moeite.

Meer handige computertips?

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!