Deze websites helpen je om een film uit te kiezen

IMDB, Rotten tomatoes, Filmtotaal. Voor filmliefhebbers geen cryptische termen, maar namen van websites waar u moet zijn voor nieuwe en oude filminfo.

De filmfan had voor de opkomst van internet niet al te veel plekken waar hij terecht kon voor zijn filminformatie. Naast de wekelijkse recensies in de kranten was er de Skoop of de Skrien voor de broodnodige diepgang. Wie meer wilde weten over oudere films, was aangewezen op een handjevol filmencyclopedieën. Maar anno 2016 kunt u voor uw filminfo volledig terecht op de vele filmsites die internet rijk is.

IMDB

Wie filmsite zegt, zegt automatisch IMDB: Internet Movie Database. Op www.imdb.com vindt u de grootste en oudste filmwebsite van internet. Als u naar www.imdb.com gaat, ziet u op de beginpagina trailers voor nieuwe series en films, links naar filmnieuws, de huidige top 5 films in de Amerikaanse bioscoop en nog veel meer info. Het mooiste aspect van IMDB is dat u eenvoudig van link naar link springt en zo uren bezig kunt zijn met rondneuzen in de films van vroeger, nu en de nabije toekomst.

Het zoeken wijst zichzelf
Het zoeken naar filminformatie op IMDB wijst zichzelf. Typ in het zoekvak bovenin de naam van de film, acteur, regisseur, cateringmedewerker die u zoekt en u ziet een lijst met toepasselijke namen verschijnen. Klik op de gewenste link en er verschijnt -afhankelijk van hoeveel er bekend is- meer info over het onderwerp.

Recensies
Bij films zijn de recensies van gebruikers (user) en (semi-)professionele recensenten (critic) het populairste onderdeel. Daarnaast veelgelezen zijn de trivia, die bij sommige films zeer uitgebreid kunnen zijn.

De beste films
Ook leuk: de top 250 aller tijden. Deze vindt u helemaal onderaan de website als link Top Rated Movies. Het Stephen King gevangenisdrama The Shawshank Redemption staat inmiddels al een aantal jaren onwrikbaar op 1, nog voor The Godfather. Op dezelfde pagina staat rechts ook nog een fijne bron van leedvermaak: Lowest Rated Movies. Lezen over de slechtst gewaardeerde films aller tijden is overigens vaak leuker dan ze zelf kijken.

Rotten tomatoes

Op IMDB zijn ook verwijzingen te vinden naar andere populaire filmsites. In tegenstelling tot IMDB zijn deze sites wat meer gespecialiseerd. Als u bijvoorbeeld rondkijkt in de lijst met recensies via critic, ziet u daar vaak ook de link naar Rotten Tomatoes staan: www.rottentomatoes.com. Hierop vindt u recensies over films en tv-series van allerlei professionele recensenten overzichtelijk bij elkaar. Zoek bijvoorbeeld op een film als The Shawshank Redemption en u ziet alle reviews -voornamelijk Amerikaans- op een pagina.

Korte indruk van de recensie
Het voordeel van Rotten Tomatoes ten opzichte van IMDB is dat u snel een korte indruk krijgt van een recensie. Een citaat en de waardering worden weergegeven met een rode tomaat (positief) of een groen restant van een gegooide rotte tomaat (negatief). Op de Tomatometer ziet u meteen wat de gemiddelde waardering van alle geciteerde recensenten is.

De hele recensie lezen
Via Full Review leest u de hele recensie: alhoewel er weleens dode links tussen willen zitten, vooral bij oudere reviews. Leuk is dat u zelf ook tomaten kunt 'gooien' naar de recensenten via het linkje Comment bij een review. Daarvoor moet u wel eerst aangemeld zijn.

Boxoffice Mojo

Vanzelfsprekend staan op IMDB ook gegevens over hoe een film het financiëel in de bioscopen heeft gedaan. Helaas is deze informatie vaak nogal summier: bij oudere films staat soms alleen hoeveel kaartjes er in Zweden of Spanje zijn verkocht. Voor een goed overzicht van de uitgaven, inkomsten en ranglijsten moet u op www.boxofficemojo.com zijn.

Opbrengsten aan de kassa
Deze filmsite is gespecialiseerd in boxoffice-cijfers, oftewel: opbrengsten aan de kassa. Vooral van films van de laatste 15 jaar vindt u allerlei info over kosten en vooral opbrengsten in de VS en vele landen daarbuiten (Foreign Box Office). Zoek op een film en u ziet al deze cijfers, plus de positie in zo'n beetje alle mogelijke opbrengst-ranglijsten.

FilmTotaal

Hoewel de meeste filmsites Engelstalig zijn, is er ook nog wel iets in het Nederlands te vinden. De grootste Nederlandstalige filmsite is FilmTotaal: www.filmtotaal.nl. U kunt hier de laatste filmnieuwtjes en recensies lezen, maar ook de nieuwste trailers en setfoto's van films bekijken die binnenkort in de bios verschijnen.

Actuele films op televisie
Via de link Films op tv komt u op een pagina met actuele films op televisie, compleet met waardering van Filmtotaalleden en eventueel commentaar. Ook de moeite waard is het forum, waar u met andere filmfans een boom kunt opzetten over alles wat met cinema te maken heeft. Een van de leukste forumtopics is Filmvragen: waar u eindelijk eens te weten kunt komen hoe die film toch heette die 15 jaar geleden zoveel indruk op u maakte.

2 Comments

Door Joost (niet gecontroleerd) op di, 12-1-2016 - 14:53

Voor mij is cinema.nl de ideale site om nieuws over films te lezen. De blockbusters worden hier summier besproken, maar wel veel Spaanse, Franse en Italiaanse films.

Door y.dijkman (niet gecontroleerd) op di, 12-1-2016 - 14:35

Niet genoemd maar wel zeer waardevol voor recensies van films: www.filmkrant.nl, zoeken via titels en regisseurs. Verder google even naar vpro cinema en de films vermeld via www.eyefilm.nl