Een tweede leven voor lp's

In de auto of trein, onder het (hard)lopen of achter de computer. Allemaal momenten waarop het fijn is om muziek digitaal te kunnen afspelen. Met een cd is dat niet zo ingewikkeld. Maar hoe doe je dat met lp’s?

Uw lp digitaliseren

Lp’s zet je om naar digitaal formaat via de computer. Dat kan door de versterker van een pick-up aan te sluiten op de geluidskaart van de pc. Verder zijn er softwarepakketten te koop om de muziek te digitaliseren. Ook heel handig is een platenspeler met een USB-aansluiting die rechtstreeks kan worden aangesloten op de computer.

Van versterker naar geluidskaart

Op zich kan een analoge platen­speler gewoon worden gebruikt bij het overzetten. Is een oude pick-up lang niet gebruikt, dan is het wel belangrijk om zeker te weten dat hij het nog goed doet en vooral dat de naald nog intact is. Bij een analoge pick-up heb je een voorversterker nodig voordat de speler op de computer kan worden aangesloten. Zonder zo’n versterker komt het geluid te zacht door. Bij sommige platenspelers is die ingebouwd, maar met een losse versterker of stereo-installatie gaat het ook. Let er hierbij wel op dat de stekkers op de ingangen van de geluidskaart van de computer aangesloten kunnen worden.

Voor een paar tientjes zijn er ook losse, kleine voorversterkers te koop. Vraag hiervoor bij een ­audio- of elektronicawinkel naar een voorversterker voor een USB-platenspeler. Dit apparaatje is speciaal geschikt voor het omzetten van muziek van een analoge platenspeler naar de computer en kan bijvoorbeeld eenvoudig worden aangesloten op een USB-poort. De benodigde kabels worden meestal meteen meegeleverd.

Kant-en-klaarpakket

Wie iets meer wil betalen, kan een compleet softwarepakket kopen om zijn lp’s te digitaliseren. Een voorbeeld hiervan is Red uw lp’s van Magix. Hierbij wordt naast de software en handleiding een USB-voorversterkertje geleverd waarmee de platen makkelijk kunnen worden omgezet.

Helemaal handig is een USB-platenspeler, speciaal ontworpen voor het afspelen van lp’s op de computer. Dit type platenspeler kan direct worden aangesloten op de USB-poort van de pc. Hij zet het analoge geluid van een lp om in een digitaal signaal dat, nadat het door de ingebouwde voorversterker is gestuurd, direct door de computer kan worden verwerkt.

De prijzen voor een USB-platen­speler beginnen rond 50 euro en kunnen oplopen tot een paar honderd euro. Het is belangrijk dat de verschillende onderdelen stevig en stabiel zijn. Zijn die hol of te licht, dan loop je kans dat er ongewenste trilgeluiden met de muziek worden vermengd. Op de website www.kieskeurig.nl/platenspeler staat meer informatie over USB-platenspelers.

Loepzuiver overzetten

De geluidsopnamesoftware die je nodig hebt om lp’s op te nemen, is bij een compleet pakket als Red uw lp’s inbegrepen. Ook bij­ ­sommige USB-platenspelers wordt geluidssoftware geleverd voor het op­nemen en bewerken van de ­geïmporteerde muziek.

Het gratis Engelstalige programma Audacity (ook geschikt voor de Mac) is prima geluidssoftware om lp’s mee op te nemen. Het programma staat op downloadsite Sourceforge. Als je het opent, kun je onderaan op Nederlands klikken. Ga naar de pagina Download voor het programma zelf en de pagina Help voor handleidingen.

Met Audacity kun je muziek niet alleen opnemen, maar ook op allerlei manieren bewerken. Zo kunnen ruis en storingen weg worden gefilterd en speciale effecten worden toegevoegd. Het eindresultaat sla je op als geluidsbestand. Hou er bij dit programma wel rekening mee dat er nog een aparte plug-in moet worden geïnstalleerd om de muziek als mp3-bestand op te kunnen slaan. Hierover staat meer in de Helpsectie. Cd’s branden kan niet met Audacity, maar hiervoor bestaan andere gratis programma’s, zoals bijvoorbeeld Windows Media Player en iTunes. Duidelijke instructies voor het om­zetten van lp’s naar digitale muziek staan op www.lp-naar-cd.com. Hier is ook te vinden hoe je cassettebandjes omzet.

Bron(nen):
  • Plus Magazine
Trefwoorden:

1 Reactie

Door Ansell (niet gecontroleerd) op zo, 13-7-2014 - 19:21

Ik heb zeker 20 oude LP's digitaal overgezet naar Media Player.
Van de hoezen heb ik een foto gemaakt. Vele heb ik kunnen kopieëren naar de bestaande muziekmap. Bij sommige hoezen lukt het mij niet.
Soms heb ik een singeltje toegevoegd bij een LP.
Is dat de oorzaak dat ik de hoes niet kan kopieëren? Is er een tussen oplossing?