Google rolt eind juni alternatief sms uit

Google gaat eind juni een alternatief voor sms uitrollen in het in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Bij de opvolger van sms gaat het om Rich Communication Services (RCS).

Een woordvoerder van Google heeft laten weten dat RCS naast het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ook nog andere landen op het lijstje heeft staan. Het is nog de vraag of Nederland daar ook bij zit, maar Google streeft ernaar om de dienst op alle Android-telefoons beschikbaar te stellen. 

RCS werkt zoals sms met de standaard berichtendienst op Android-telefoons. Gebruikers hoeven hiervoor dus geen aparte app te installeren. Met RCS kunnen grotere berichten of bestanden verstuurd worden. De app lijkt hiermee op diensten als WhatsApp. 

Wat RCS van WhatsApp en andere chatapps onderscheidt, is dat berichten via RCS naar elk telefoonnummer verzonden kunnen worden. De ontvanger hoeft dan niet een bepaalde app geïnstalleerd te hebben om een bericht te kunnen verzenden. Wel moet de ontvanger een telefoon met RCS-ondersteuning hebben om het bericht te kunnen bekijken.

(Nog) geen end-to-end-encryptie  

Het voordelige aan RCS is dat er geen database is van alle gebruikers. iMessages heeft dat bijvoorbeeld wel op de iPhone.

Een tegenvaller is dat RCS momenteel nog geen end-to-end-encryptie heeft. De berichten zijn tijdens het verzenden wel versleuteld, maar de provider van RCS kan de berichten wellicht wel inzien. Google hamert erop dat alle berichten meteen worden verwijderd van de servers zodra ze zijn ontvangen. 

Android-gebruikers moeten RCS wel eerst zelf activeren voor het actief wordt. Je hoeft niets te doen als je geen gebruik wilt maken van RCS.

Bron(nen):
Trefwoorden: