Kun je iets doen tegen advertenties in je Samsung-tv?

ICT-jurist Arnoud Engelfriet zag op zijn nieuwe, dure Samsung televisie boven het hoofdmenu ineens een balk met daarop een advertentie. Hij is er niet van gediend dat hij advertenties aantreft op een apparaat waar hij veel voor heeft betaald en dat belooft een kwaliteitsapparaat te zijn.

Als jurist vroeg hij zich direct af welke juridische stappen hij zou kunnen ondernemen om er iets aan te doen. Als eerste optie ziet hij nonconformiteit, dat wil zeggen dat de televisie niet werkt zoals verwacht. Voor de prijs die hij heeft betaald, hoeft hij geen advertenties te verwachten en het is hem bij aankoop ook niet verteld. Het staat ook niet in de productinformatie op de sites van webwinkels. Mocht het wel in de privacyovereenkomst staan of in de gebruiksovereenkomst van 64 pagina's, dan is dat volgens Engelfriet niet relevant. Hij stelt dat dat niet geldig is als het niet duidelijk op de doos of de site staat.

Het nadeel van nonconformiteit is dat je bij de winkel moet aankloppen en dat de winkel het euvel moet herstellen of geld moet teruggeven. Engelfriet denkt niet dat de webwinkel de fout kan herstellen. Bovendien is hij dan zijn televisie kwijt, terwijl hij juist die advertenties kwijt wil. Fabrikant Samsung is geen partij bij de koop en kan dus niet worden aangesproken.

Dwaling

Een advocaat suggereerde een beroep op dwaling: als Engelfriet dit had geweten, had hij de televisie nooit gekocht. Ook dit mondt meestal uit in terugdraaien van de koop, maar er is een mogelijkheid van nadeelcompensatie, een verlaging van de prijs. Engelfriet ziet er zelf niet veel in, omdat je voor dwaling specifieke omstandigheden moet aanvoeren. Het is de vraag of dat in dit geval lukt.

Mogelijk dat de AVG een mogelijkheid is, omdat Samsung in strijd met de AVG een interesseprofiel opbouwt. Helaas is Samsung in Zuid-Korea gevestigd en dus lastig aan te spreken door een Nederlandse kortgedingrechter. In theorie kan het mogelijk via Samsung Nederland, maar de ICT-jurist heeft twijfels bij de praktische uitvoering. Kortom, juridisch is er dus weinig mogelijk tegen ongewenste advertenties op de televisie. Engelfriet is inmiddels wel verlost van de advertenties, want een bevriende techneut heeft de website die de advertenties verzendt, kunnen blokkeren.

Bron: Iusmentis