Online misdaad in eerste maanden 2021 verdubbeld 

Het aantal meldingen van online criminaliteit bij de politie is in het eerste kwartaal verdubbeld ten opzichte van 2020. Vooral WhatsApp fraude en oplichting met webshops is flink gestegen. "Criminelen verleggen hun werkterrein van de fysieke wereld naar internet", aldus de politie.

Het ging in januari, februari en maart 2020 om 1900 gevallen van cybercrime. Dit jaar gaat het echter om meer dan 3800 registraties. Vooral in maart was het raak: er werd 1400 keer melding van cybercrime gemaakt, terwijl er in maart 2020 nog  maar 700 registraties waren.

De stijging kan ook komen omdat het makkelijker is online aangifte te doen voor slachtoffers van WhatsAppfraude. De politie ontving sindsdien 25.000 online aangiftes. Ook ziet de politie meer fraude met online handel, waarbij betaalde producten niet worden geleverd. Deze vorm van misdaad beleefde een piek in december, door Sinterklaas en Kerstmis.

"De voortdurende groei van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit laten een absolute noodzaak zien voor extra investeringen in een digitaal vaardige politie", zo waarschuwt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering & Cybercrime bij de politie. "Zo’n 300 miljoen euro moet gaan naar het vergroten van onze digitale vaardigheid en naar extra mensen, data-infrastructuur en innovatie."

De Univé Cyberhelpdesk helpt u met een goede beveiliging tegen cybercriminaliteit en beperkt of herstelt de schade als u slachtoffer bent geworden.

Bron: Security.nl