Senioren staan niet stil bij digitale nalatenschap

70 procent van de senioren heeft digitale nalatenschap niet geregeld

Getty Images

Bijna 70 procent van de senioren geeft aan (nog) niets geregeld te hebben voor hun digitale nalatenschap, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren. 35 procent van hen geeft aan hierover nog nooit nagedacht te hebben.

Pijnlijk

Ons leven wordt steeds digitaler. Ook dat van senioren. Steeds vaker lopen ook zij tegen de vraag aan wat er met al die onlinegegevens moet gebeuren bij overlijden. Van henzelf, of van een naaste. 

Wie het wel eens heeft meegemaakt, kan beamen hoe pijnlijk het is. Je ziet bijvoorbeeld op Facebook een profiel van iemand die is overleden. Wie gaat er eigenlijk over zo’n pagina als iemand er niet meer is? Of over foto’s die iemand heeft opgeslagen in een Google-account? En hoe krijg je toegang tot de laptop of smartphone van een dierbare overledene? Nabestaanden breken vaak hun hoofd over dit soort vragen, wanneer zij toch al een moeilijke tijd doormaken.

Senior staat niet stil bij digitale nalatenschap

Uit het onderzoek van SeniorWeb blijkt dat maar weinig mensen/senioren stilstaan bij hun digitale nalatenschap: bijna 70% van de ondervraagden geeft aan dit nog niet geregeld te hebben, en het ook nog niet met naasten besproken te hebben.

De drie belangrijkste redenen waarom senioren dit nog niet geregeld hebben zijn:
- Dat men er nooit over heeft nagedacht;
- Nabestaanden al op de hoogte zijn van hun wachtwoorden;
- Dat men niet weet wat men moet doen en geen goed overzicht heeft. 

Opvallend is dat 43% zegt nog niet te weten of men zijn of haar digitale nalatenschap wil gaan regelen, tegenover 44% die dit wel wil gaan doen. Als men al wel iets heeft geregeld, is het vooral toegang tot apparaten (laptop, smartphone e.d., in 92% van de gevallen) en toegang tot belangrijke accounts (Google, Apple ID, 58%), waarvan bijvoorbeeld ook de kinderen het wachtwoord hebben.

Tip: Bekijk ook het filmpje dat Seniorweb heeft gemaakt! Waarin op straat aan jong en oud gevraagd is of zij wel eens over hun digitale nalatenschap hebben nagedacht, en of ze het hebben geregeld.

Wilt u ook uw digitale erfenis regelen? Lees dan dit artikel

Auteur 
Bron 
  • SeniorWeb