PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Speciale tekens op de Mac

De meeste letters, cijfers en tekens vindt u zo terug op uw toetsenbord. Maar er zijn ook nog tekens waar niet direct een aparte toets voor is: de speciale of bijzondere tekens. Na twee artikelen over speciale tekens in Windows besteedt PlusOnline nu aandacht aan de Mac.

De Nederlandse taal gebruikt naast alle bekende letters uit het alfabet nog meer tekens. De é en è bijvoorbeeld, maar ook de € of ©. En als u met een buitenlandse taal werkt, heeft u vaak nog meer bijzondere tekens nodig. Voor al deze tekens een aparte toets maken zou een enorm toetsenbord opleveren. Niet echt handig. Dus zijn er verschillende manieren bedacht om met een beperkt aantal toetsen toch zo'n beetje ieder teken te maken dat nodig is. Op de Mac zijn er drie methoden.

Tekens met accenten typen

Soms is er een teken dat u van een accent wilt voorzien of waar u een andere speciale versie van wilt maken. Denk aan é of ï. Meestal gaat het om varianten op klinkers.

De verschillende varianten van een gewoon teken zien, werkt nogal eenvoudig op een Mac. Hou in het programma waarin u de tekst typt, simpelweg de gewenste toets ingedrukt. U ziet dan na een poosje een kadertje met de bijbehorende speciale tekens verschijnen. Typ het nummer onder het teken dat u nodig heeft. Bedenkt u zich en wilt u geen gebruik maken van de speciale tekens? Druk op de Esc-toets of druk gewoon op een ander teken op uw toetsenbord.

Niet voor alle tekens zullen er speciale tekens bestaan. In dat geval verschijnt het kader niet. De speciale tekens ziet u ook niet als de optie Toetstrepeteertempo uit staat. U zet Toetstrepeteertempo aan of uit via Systeemvoorkeuren > Toetsenbord.

Toetscombinaties

Net als op een Windows computer zijn speciale tekens ook te maken met behulp van toetscombinaties. Dit houdt in dat u twee of meer toetsen tegelijk of na elkaar indrukt. Deze methode is handig als u sneller wilt werken dan met accenten typen via het kader bij een letter. En hij is noodzakelijk als u Toetsrepeteertempo liever uit wilt laten staan.

U moet bij het werken met een Mac er rekening mee houden dat sommige toetsen op een Mac toetsenbord anders heten dan die op een Windows toetsenbord. Dat is in dit geval belangrijk, omdat de Option toets op het Mac toetsenbord op een Windows toetsenbord Alt heet. Op sommige Mac toetsenborden staat er soms wel in het klein Alt op de Option toets.

Een overzicht van een aantal veel gebruikte speciale tekens:

é = Option + e daarna e

è = Option + ` daarna e

ë = Option + u daarna e

ê = Option + i daarna e

ï = Option + u daarna i

á = Option + e daarna a

ö = Option + u daarna o

€ = Option + Shift + 2

ñ = Option + n daarna n

ç = Option + c

ø = Option + o

ß = Option + s

˚ = Option + k

© = Option + g

Een meer uitgebreide tabel vindt u op https://www.vreemdetekens.nl/applemac

Symbolen

Naast speciale tekens wilt u soms ook weleens symbolen toevoegen aan een tekst. Denk aan de bekende emoji’s (smileys) die vaak gebruikt worden in korte berichtjes zoals sms’jes.

Om deze symbolen op de Mac te gebruiken, drukt u op Ctrl + Command + spatiebalk. Het venster Tekenweergave verschijnt dan. Dit venster komt u misschien wel bekend voor als u een iPhone heeft. U voegt een symbool toe door erop te klikken.

Om meer symbolen en figuren te zien, klikt u op een van de pictogrammen onderin. Of u bladert met behulp van de knoppen << of >>.