Uw privacy in gevaar met een smart-tv?

De afgelopen jaren zijn smart-tv’s erg populair geworden. Maar de laatste tijd verschijnen er steeds meer berichten over naar fabrikanten doorgestuurde gegevens van smart-tv-kijkers. Wat is er precies aan de hand?

Wat is een smart-tv?

Een smart-tv (of Smart TV) is een digitale televisie, maar dan met de extra mogelijkheid om contact te maken met een beperkte versie van internet. Met een smart-tv kunt u niet over internet surfen zoals met een internetbrowser op uw pc of tablet. U kunt wel gebruik maken van voorgeïnstalleerde apps die u extra kijk- en luisteropties geven. Zo zijn er apps voor het terugkijken van gemiste tv-programma’s en het huren en bekijken van speelfilms via uw televisie. Lees hier meer over smart-tv’s.

Wat is er mis met privacy bij smart-tv’s?

Het afgelopen jaar verschenen er berichten in de media dat verschillende merken smart-tv’s uitgebreid informatie over gebruikers doorstuurden naar de fabrikanten. Niet alleen over welke apps er gebruikt werden, maar ook wat ermee bekeken en beluisterd werd. Daarnaast gaven de apparaten tot in detail door welke tv-programma’s consumenten bekeken en hoelang. In het bijzonder kwamen de producenten LG en Samsung hiermee negatief in het nieuws. Het College Bescherming Persoonsgegevens tikte in Nederland Phillips-tv fabrikant TP Vision op de vingers voor privacyschending.
Korter geleden werd ontdekt dat het doorgeven van informatie nog een stukje verder ging. Onder andere bij smart-tv’s van Samsung die met spraakcommando’s bediend kunnen worden, bleek dat de televisies meeluisteren met wat er in de directe omgeving rond de tv werd gezegd en ook deze info werd doorgezonden. Daarnaast kwam ook aan het licht dat een deel van de doorgezonden gegevens onbeveiligd werd verstuurd. Dat maakt verstuurde informatie een makkelijk doelwit voor hackers.

Wat gebeurt er met deze informatie?

De fabrikanten van smart-tv’s gebruiken deze informatie om gedetailleerde kijkersprofielen van klanten op te stellen.  Deze informatie wordt gebruikt om onder andere gerichte reclame te kunnen tonen. Ook worden de gegevens gebruikt om op andere manieren gemakkelijker producten te kunnen promoten. Het doorsturen van informatie over kijkgedrag is te vergelijken met het installeren van speciale software op een pc, om op die manier het surf- en computergedrag van de gebruiker vast te leggen en door te zenden.

Mag een smart-tv fabrikant dit zomaar?

De verdediging van de fabrikanten is dat kijkers van smart-tv’s bij het in gebruik nemen van het apparaat in hebben gestemd met de voorwaarden die dit toestaan. Veruit de meeste smart-tv gebruikers zijn hier niet van op de hoogte. Bovendien blijkt het niet mogelijk om een smart-tv volledig te gebruiken wanneer niet met deze voorwaarden is ingestemd. Hoewel de producenten van smart-tv’s denken in hun recht te staan, is het nog maar de vraag of dat ook zo is. In diverse landen, waaronder Nederland, wordt op dit moment onderzoek gedaan naar mogelijke schendingen van privacy. Ook hebben smart-tv fabrikanten onder druk van de berichten in de media, aanpassingen aangebracht in de manier waarop informatie van gebruikers wordt verstuurd. Maar het is de vraag of dit voldoende is.

Wat kan ik doen om mijn privacy te beschermen?

In de eerste plaats kunt u besluiten geen smart-tv te nemen. U heeft geen smart-tv nodig als u alleen televisie wilt kijken op uw tv. Wilt u gebruik maken van interactieve televisie via een settopbox, dan kunt u daarvoor vaak terecht bij de aanbieder van uw zenderpakket. U heeft dan automatisch de mogelijkheid om gemiste uitzendingen terug te kijken, programma’s op te nemen en films te huren. Een ander alternatief is Apple tv. Dit apparaatje verandert iedere digitale tv in een smart-tv. Lees hier meer over Apple tv. Een probleem is wel dat ook via de settopboxen van providers en apparaten als Apple tv automatisch informatie over uw kijkgedrag kan worden doorgegeven aan de aanbieders. In de meeste gevallen kunt u dit overigens wel uitzetten bij de instellingen van het apparaat. Bij smart-tv’s is het verstandig om bij de instellingen te kijken of u de opties voor tracking of volgen uit kunt zetten. Wilt u niet dat uw smart-tv meeluistert, zet dan de optie voor spraakbesturing uit. Dit is standaard wel mogelijk.

Hoe dan ook: bij interactieve tv gaat de informatie twee kanten op!

5 Comments

Door Kees (niet gecontroleerd) op ma, 2-12-2019 - 19:30

Het eerste wat er van mij werd verwacht toen ik deze pagina wilde lezen was om akkoord te gaan met de vor waarden en de cookies te accepteren. Eigenlijk hoef ik niets meer te zeggen, maar voor de minder digitaal onderlegden; er is totaal geen verschil wat betreft veiligheid om internet op te gaan via een smart tv, een pc, tablet, smartphone, etc.
De eigenaar van deze site doet precies het zelfde als waar tv fabrikanten of software producenten in dit artikel van worden beticht.

Door G.Hilger (niet gecontroleerd) op zo, 15-3-2015 - 08:39

Dank u voor de goede voorlichting. Want wanneer men een smart tv koopt wordt dit niet aan ons verteld. Ik hou het alleen maar voor tv kijken maar zet mijn pc er niet op

Door Henk Drenth (niet gecontroleerd) op vr, 6-3-2015 - 08:41

Dit gegeven was al in de jaren negentig aan de orde maar niemand wilde hieraan geloven dat dit mogelijk was om te doen,het wachten is alleen nog op de glaskabel van de muur naar tv dan kunnen ze je ook nog life zien in de huiskamer want in elk beeldscherm groter dan 55cm zijn glasvezelkijkdraden standaard geinstalleerd

Door Don Esteban (niet gecontroleerd) op do, 5-3-2015 - 18:24

>>Wat kan ik doen om mijn privacy te beschermen?

In de eerste plaats kunt u besluiten geen smart-tv te nemen.<<
Sorry, maar ik vergelijk dit met: wilt u optimale veiligheid in het verkeer? Blijf dan thuis......

Door Gerard Walles (niet gecontroleerd) op do, 5-3-2015 - 17:35

De informatie die verzonden kan worden is redelijk anoniem: het nummer van de tv kan iemand verraden, maar dat lijkt me ver gezocht. Dus eigenlijk heb ik dan niet zo'n bezwaar tegen dat doorgeven, uitgezonderd de mogelijkheid om mee te kijken via de camera of te luisteren via de microfoon. Wat je daartegen kan doen is de camera afplakken (doe ik al bij laptops) en de geluidinstelling voor opnemen op nul zetten.