Vijf interessante podcasts

Getty Images

De podcast: een radio-uitzending in de vorm van een audiobestand. Bent u al bekend met dit fenomeen? Wij hebben vijf interessante podcasts voor u uitgelicht.

De podcast is eigenlijk gewoon radio-uitzendingen die later terug zijn te beluisteren, als het u uitkomt. Het woord is een samentrekking van de woorden: iPod en Broadcast (uitzenden). De term is bedacht in 2006 toen mensen nog massaal iPods kochten, voordat de smartphone en tablet de taak van muziekspeler praktisch overnamen. De radiomakers zagen hun kans schoon: geen geruzie meer over zendtijd, slechte luistercijfers die leiden tot verbanning naar 23:00 in de avond. Steve Jobs, de oprichter van Apple, was een groot pleitbezorger van dit fenomeen. Duizenden enthousiaste radiomakers stortten zich op dit nieuwe medium. Vooral interviews, documentaires en wetenschappelijke verhalen werden toegepast als podcast.

Amerikaans fenomeen

In Amerika luisteren 112 miljoen mensen regelmatig naar een podcast, ruim de helft minimaal eens per maand. Met name grote kranten als de New York Times, die negen podcasts per maand maakt, goed voor 15 miljoen downloads per maand. Maar in Nederland is de podcast minder populair. Het zit hier nog niet zo in de cultuur van de journalistiek. Dat gold ook ooit voor websites, die werden door veel bedrijven gezien als een luxe, als extra. Anno 2017 heeft ieder zichzelf respecterend bedrijf wel een website. Zal dat ook gaan gelden voor de podcast?

Wie zijn podcastluisteraars?

Podcastlezers zijn boekenlezers, zo beweert Richard Haring van Podcastluisteren.nl. Zij leiden de voorhoede. Volgens Haring zijn podcasts intiem, dichtbij, onthaastend. Een krant lees je even snel door, bij het journaal dwalen je gedachten vaak af, maar wie een podcast luistert doet dat met volle aandacht. Het is dan ook best vreemd dat de reclamebureau's de podcast nog niet hebben gevonden als medium. Er valt best geld mee te verdienen: Nederlander Adam Curry verhuisde naar Amerika en startte daar zijn podcast 'The Daily Source Code'. Die show heeft nu een cultstatus en hij is opgenomen in de Podcast Hall of Fame.

Wilt u meer lezen over podcasts? We hebben er een langer artikel over geschreven >>

En dan nu, vijf interessante podcasts die u zeker eens kunt proberen.

De Grote Harry Bannink Podcast

Een serie podcasts over de liedjes van de beroemde Nederlandse componist, arrangeur en pianist Harry Bannink. En de mensen met wie hij die liedjes maakte. Journalist Gijs Groenteman is al zijn leven lang een bewonderaar van deze liedjesschrijver. Hij gaat in deze serie op zoek naar de man achter de raadselachtige veelschrijver.

https://degroteharrybanninkpodcast.blogspot.nl/

Het Grote Woord Vakantiepakket

Het is vakantie! Zijn je koffers al gepakt? Wij van Woord, het platform voor verhalenliefhebbers en luisterfanaten- hebben nog iets voor je: Het Grote Woord Vakantiepakket. En dat is dus geen pakket boeken, zoals je misschien gewend bent mee te nemen, maar een pakket audioverhalen. Ze zijn spannend, ontroerend, grappig, kort en lang, fictie en non-fictie. Net als je boeken eigenlijk, maar dan voor in je oren.

http://www.woord.nl/lees/2016/vakantiepakket.html

Een jaar met de Beatles (Engels)

Graeme Burk, auteur van verschillende boeken en de televisieserie Doctor Who, besloot op 31 december 2015 om een jaar lang naar alle albums van de Beatles te luisteren, een per maand, in chronologische volgorde. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met zijn vriend Rob Jones heeft hij een serie podcasts gemaakt, waarin ieder album uitgebreid wordt besproken.

https://ayearwiththebeatles.podbean.com/

Toendra: oorlog in de huiskamer

Midden jaren vijftig trouwen twee vrouwen met een man op wie ze erg verliefd zijn. De vrouwen zijn Ria en Hennie en hun mannen heten allebei Jan. De stellen kennen elkaar niet, maar er zijn opvallende overeenkomsten: beide mannen hebben gediend in Nederlands-Indië, waar ze allebei chauffeur waren op een tank. En ook de vrouwen hebben iets gemeen: Ria en Hennie zagen niets aankomen toen ze hun Jan het ‘ja’-woord gaven. Maar de oorlog bleek nog niet voorbij. Nu de mannen zijn overleden, vertellen de vrouwen over hun huwelijk en wat erna kwam. Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson voor Toendra, een serie van even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.

https://podcastluisteren.nl/ep/Toendra-Oorlog-in-de-huiskamer

Echt gebeurd

Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets dat ze zelf hebben meegemaakt. Ook leest er maandelijks iemand voor uit zijn of haar puberdagboek. Echt Gebeurd heeft heel verschillende vertellers – veel van hen hebben geen podiumervaring. Daarom zijn er al veel mooie en bijzondere verhalen te horen geweest: van een politieman tijdens de kroningsrellen, van een vrouw die moest vluchten uit Iran, maar ook van een jongen die tegen wil en dank hoog op de lijst van een politieke partij terecht kwam.

http://echtgebeurd.net/

Bron: Elsevier Weekblad juli 2017

Kent u zelf nog leuke podcasts? Deel ze door te reageren op dit artikel!

Auteur