Waarom kost… de ene printerinkt €6,25 en de andere €54?

Ze leveren allebei een prima resultaat. Toch betaal je voor de ene printerinkt bijna tien keer zoveel als voor de andere. Het is blijkbaar moeilijk te geloven dat die van €6 óók goed is.

Ze printen allebei meer dan 500 bladzijden en leveren in de meeste gevallen allebei een prima afdruk. Toch zijn er veel mensen die voor hun printerinkt meer dan €50 betalen, terwijl je ook kunt printen voor de prijs van een kopje koffie met appeltaart.
De reden is een combinatie van angst en gemakzucht. Veel mensen kunnen maar moeilijk geloven dat een product van €6 even goed kan zijn als een product dat bijna tien keer zo duur is. En in de gebruiksaanwijzing van de printer staat toch niet voor niets dat je de inktcartridges van het eigen merk moet kopen?

Het is bovendien niet makkelijk om goedkope en goede alternatieven te vinden. Er zijn honderden soorten printers, waar bijna altijd weer andere inkt bij hoort. Ook onder de goedkope alternatieven is veel keuze.

Geen kwaliteitsverschil

Volgens de Consumentenbond – die geregeld onderzoek doet naar kwaliteitsverschillen tussen dure en goedkope inktpatronen – is die angst ongegrond. Uit tests blijkt steeds dat merkloze inkt de printer niet beschadigt en dat de cartridge ook niet gaat lekken. Over het algemeen zijn goedkope inkt-patronen net zo goed als die van de merken. Soms gaan ze zelfs langer mee.

Inkjet
 

Even duur als de printer

Opvallend genoeg is printerinkt soms bijna even duur als de printer zelf. De apparaten zijn zó goedkoop geworden dat fabrikanten er nauwelijks nog aan verdienen. Door inktpatronen bijna net zo duur te maken als de printers zelf, hebben ze dat probleem opgelost. Op de inkt maken ze hun winst. Dat het goedkoper kan, bewijzen prijsvechters als Hema, Pelikan en internetwinkels (bijvoorbeeld www.wecare.nl, www.123inkt.nl, alleeninkt.nl en www.go4inkt.nl).
Bij cartridges voor printers van merken als Canon of HP lopen de prijsverschillen op van €6 tot €54 voor zwarte inkt, en van €24 tot €58 voor kleur. De website van Kieskeurig www.kieskeurig.nl maakt de prijsverschillen duidelijk zichtbaar.
 

Zelf inkt bijvullen

Het kan trouwens nóg goedkoper: als je losse inkt koopt. Voor €5 tot €10 krijg je een tube of een potje met een naald, waarmee je je oude ‘bakje’ ongeveer vijf keer kunt vullen. Een goed alternatief voor mensen die handig zijn met hun computer en precies weten welke inkt ze moeten kopen.

Bron(nen):
  • PlusMagazine
Trefwoorden:

Reactie toevoegen

32 Comments

Door gerard kempers (niet gecontroleerd) op do, 3-11-2016 - 13:25

Ik koop als jaren imitatie inktcartridges bij Dvdboxshop.nl , hiervoor kocht ik ze bij 123inkt.nl echter daar betaal ik bijna 3 keer zoveel voor een setje voor mij canon printer.
De kwaliteit is tegenwoordig ook vrijwel gelijk aan origineel, al is het wel zo dat ik ooit een heb besteld bij een andere webshop die nog goedkopere was, echter toen viel de kwaliteit wel sterk tegen.
dus conclusie test het gewoon eens en wil ook niet altijd het goedkoopste uit zijn, want ook bij imitaite cartridges is er een groot verschil in kwaliteit.

Door Ingrid (niet gecontroleerd) op vr, 28-10-2016 - 14:58

Ik heb een Canon en koop regelmatig de inkt van Action. Helemaal geen problemen en daarvoor liet ik de cartridges vullen bij een inktstation. Jammer genoeg is deze opgehouden. Hier is goedkoop zeer duurzaam bij mij.

Door Peter (niet gecontroleerd) op wo, 26-10-2016 - 21:49

Ik heb een slechte ervaring met HP. Ik verdenk HP ervan dat ze 'sjoemelsofteware' gebruiken. Ik kreeg regelmatig een melding dat ik niet-originele cartridges gebruikte, terwijl wel ik de HP cartridges gebruik. Bij vervanging van een zwarte cartridge ontving ik weer een melding en vervolgens printte de zwarte tekst niet meer. Nadat het raadplegen van de scan-docter geen resultaat opleverde, heb ik de helpdesk van HP gecontact. Omdat de garantietermijn van 1 jaar was verlopen kreeg ik geen ondersteuning. Zodoende was ik genoodzaakt een nieuwe printer te kopen. Erg frustrerend, omdat ik ervan overtuigd ben dat de printer niet kapot is en dat het een 'software storing' is.

Door Cees Tol (niet gecontroleerd) op wo, 26-10-2016 - 21:10

Heb vorig jaar 'n vrij dure Epson printer gekocht, de Eco ET-4500, zitten vier tankjes bij die bijgevuld kunnen worden, Epson beloofd dat je er 2 jaar mee kunt afdrukken, heb nu 'n jaar lang met regelmaat afdrukken gemaakt en Epson maakt zijn belofte absoluut waar, zwart is nu 75% leeg, maar de kleurtankjes zijn nog steeds voor 70% vol, hiervoor moest ik elke 3 á 4 weken nieuwe cartridges aanschaffen, dure aankoop heb ik nu bijna al terug verdiend, geweldig product van Epson.

Door Huib (niet gecontroleerd) op di, 25-10-2016 - 22:41

Stap 1: weg met je inktjetprinter. Daar is altijd wel een probleem mee: vlekken, papierstoring of verstopte cartridges. Stap 2: koop een laserprinter zwart/wit of kleur. Iets duurder, maar de geringe meerkosten zijn snel terugverdiend door een lagere prijs per print. Maar het belangrijkste voordeel: écht zorgeloos printen. Stap 3: gebruik voor je laserprinter GEEN merkcartridges maar een alternatief oftewel 'huismerk'. Zelf gebruik ik zeker al 10 jaar huismerk-cartridges zonder problemen.
(Voor de veelverbruiker: wil je echt goedkoop uit zijn vul dan zelf je tonercartridge bij met een navulset.
Deze sets van het merk 'Recharge' liet ik tot voor kort uit de V.S. komen, sinds kort zijn er meerdere Europese en Nederlandse webshops die deze navulsets verkopen. Het lijkt moeilijk, maar als je het 1x hebt gedaan weet je het voor de rest van je leven.)

Door PPackbier (niet gecontroleerd) op di, 25-10-2016 - 22:22

Probeer de cartridges van lowbudgetcartridges uit Waalwijk eens.Tot nu toe de goedkoopste,en uit meer dan 10 jaar gebruikservaring van zeer goede kwaliteit en zeer goede service.

Door Peter (niet gecontroleerd) op di, 25-10-2016 - 21:49

ik heb een Canon MG7550
met de originele Cartridge maakt hij prachtige foto's
en ze zijn ook nagenoeg direct droog
heb me verschillende keer laten verleiden imitatie te gebruiken maar het verschil bij de foto's is erbarmelijk groot.
voor gewoon print werk kan het wel maar ook daar zit een groot verschil
als ik een brief of i.d. print kan ik er direct met een gele marker over heen , doe je dat met andere inkt verwijder je de letters zelfs na weken.

dit zelfde heb ik ook ervaren met mijn vorige printer een HP

Door T Embrechts op di, 25-10-2016 - 21:27

Aan de reacties te zien is dit artikel al minstens een jaar oud.
Over de recente problemen met HP printers lees ik niets. Is er een oplossing als de HP-printer aangeeft dat er een probleem is met de inkt-reservoirs ?
Oorzaak cartridges van een ander merk. Kan ik in plaats van nieuwe HP-cartridges misschien beter een printer van een ander merk kopen, die wel zulke cartridges accepteert.

Door Gerard Schreyer (niet gecontroleerd) op di, 25-10-2016 - 19:34

Mij is altijd door de fabrikant- ik heb nu een HP Printer- voorgehouden, geadviseerd om zoveel mogelijk de originele inktpatroon te gebruiken. Dus geen navulling bij een 'inktstation, of zelf ermee aan de slag gaan met naald en inkt. Ik ben benieuwd wat er van waar is, want zo goedkoop zijn de originele inktpatronen niet!

Door Cees de Heer op di, 25-10-2016 - 18:19

Goedkoop is duurkoop. Na jaren de originele cartridges te hebben gebruikt (Epson, Canon, HP) over gegaan op alternatieve, niet merk, cartridges. Met grote regelmaat hielden de alternatieve cartridges het voor gezien voor dat ze leeg waren en daarmee je prijsvoordeel. Soms was de alternatieve cartridge nog half vol terwijl de printer aangaf dat deze leeg is en verder printen geblokkeerd werd. Met de aanschaf van weer de originele cartridges is dat probleem weer uit de wereld.
Wat ik mis in testen als die van de Consumentenbond zijn de problemen zoals hier voor beschreven.