WhatsApp krijgt advertenties

WhatsApp zal vanaf 2019 advertenties laten verschijnen in de WhatsApp 'stories' terwijl het chatprogramma vijf jaar geleden nog beloofde dit niet te zullen doen.

De app WhatsApp werd in 2009 opgericht door Brian Acton. WhatsApp was toen nog een betaalde app en alleen beschikbaar voor iPhone. De makers beloofden plechtig dat er geen advertenties zouden komen. 

De beroemde chatapp werd in 2014 overgekocht door Facebook voor 13,8 miljard euro. Facebook kocht twee jaar eerder Instagram over voor 1 miljard euro en deed een jaar daarna een bod van 3 miljard op SnapChat, maar die werd afgewezen. Zo'n vijf jaar na de overname van WhatsApp gaat er toch reclame in de app komen. Voormalige oprichter Acton bevestigt in een interview met Forbes dat de advertenties in 2019 te zien zijn. Het is een poging om meer geld te gaan verdienen aan de app. Sinds Acton is vertrokken geeft Facebook groen licht voor de advertenties. 

De advertenties verschijnen vanaf volgend jaar in WhatsApp Status. WhatsApp status is te vergelijken met de welbekende 'stories' die u al op Instagram kunt zien. Een status werkt als volgt: u plaatst een foto, tekst of video die u kunt delen met al uw WhatsApp-vrienden of door uw geselecteerde personen. De status verdwijnt na 24 uur automatisch. Bij het bekijken van deze status-berichten gaat u volgend jaar dus advertenties zien. In Nederland wordt deze status-functie nog maar weinig gebruikt, maar dit kan een opstapje zijn naar nog meer reclames in de app. Reclames herkent u altijd aan de mededeling 'gesponsord'. Op dit moment zijn er nog geen plannen bekend over advertenties in de chat-berichten.

Als Facebook baas Mark Zuckerberg evenveel wil verdienen aan WhatsAppgebruikers als hij nu al met Facebookgebruikers doet, zou hij een WhatsApp abonnement van €1,99 per maand kunnen vaststellen. Maar dit blijkt geen optie te zijn voor het bedrijf. Zij kunnen juist gebruikers verliezen door een abonnementsmodel. Zo is de app ook populair in landen waar het maandsalaris laag is. Deze mensen zullen dus nog geen geld hebben voor een abonnement. 

Voorlopig hoeft u zich geen zorgen te maken over een WhatsApp abonnement. Het bedrijf verdient namelijk veel meer geld met het plaatsen van advertenties.