Geen alcohol, wel drie koppen thee

De nieuwe Schijf van Vijf over dranken

Het Voedingscentrum heeft dinsdag de nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd. De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken met goede producten om uit te kiezen. Eén van die vakken is dranken. Wat is gezond om te drinken en wat kun je beter laten staan?

Voor je lichaam heb je vocht nodig. Een mens bestaat tenslotte voor zo'n 60 procent uit vocht. Je verliest water door te zweten en te plassen. Wat je aan vocht verliest, moet je aanvullen met drinken.

Het Voedingscentrum adviseert vooral dorstlessers zonder calorieën: water, koffie en thee. Geen alcohol én geen vruchtensap meer.

Niet alle thee telt mee voor de drie koppen per dag. Het beste kun je zwarte en/of groene thee drinken. Deze twee soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte. Zwarte thee is verkrijgbaar in verschillende smaken, bijvoorbeeld English breakfast, Engelse melange, Earl grey en thee met vruchtensmaak. Op het etiket staat dat het gemaakt is van zwarte thee. Ook groene thee is er in verschillende varianten, bijvoorbeeld met citroen of munt.

Geen echte thee

Kruidenthee is een aftreksel van planten of vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen en dus eigenlijk geen echte thee. Daarom telt deze niet mee met de drie koppen zwarte thee en groene thee per dag.

Koffie

Ook het advies voor het drinken van koffie is aangepast. Drink geen ongefilterde koffie of maximaal één kopje, maar gefilterde koffie. Ongefilterde koffie bevat veel cafestol, een stofje dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte. De best gefilterde koffie is koffie gezet met een papieren filter. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe lager het gehalte van het LDL-cholesterolverhogende stofje cafestol.

Suikerhoudende dranken

In vruchtensappen, limonade en frisdrank zit suiker. Al deze producten verhogen de kans op ovegewicht en diabetes.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

10 Comments

Door Robbert (niet gecontroleerd) op ma, 4-4-2016 - 17:56

Zijn koffie-pads voldoende gefilterd ?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 30-3-2016 - 15:32

Hahaha..thee is ook aftreksel van een plant, En al die smaaktoevoegingen! Gezonder een kruidenthee van biologische teelt.
J.Nijhuis

Door H.Gringhuis (niet gecontroleerd) op wo, 30-3-2016 - 11:15

Daar kan ik helemaal in meegaan.
De commercy zal ons wel even vertellen wat we allemaal moeten doen.
Dit ter meerdere glorie van hun jaarcijfers,zodat er voor de CEO er weer vette jaar bonus uitrol.

Door M Nooijen op di, 29-3-2016 - 11:01

Enkel nog (ver)oud(erd)bruin brood eten, aangelengde waterige uiensoep en van vergeelde bladeren uit een oude beukenheg nog wat thee zetten. Bovendien aan het einde van elke maand het po-
sitieve saldo op je betaalrekening onmiddellijk overmaken naar al die talloze "goede doelen"-rekeningen, waarmee je de hele dag door op radio en TV wordt geconfronteerd en waarvan de zg ambassadeurs/ambassadrices via regelmatige kostbare snoepreisjes en verblijven in nabijgelegen 5-sterrenhotels uitgebreid verslag doen.......Ik ben nu ruim 78 jaar oud en voel me redelijk goed gezond. In mijn jonge jaren aten wij thuis jaarlijks 2 vetgemeste varkens op en waarbij maandenlang wel 3x per dag vet spek in allerlei gedaanten werd geserveerd. Niemand had last van cholestorol, hart- en vaatziekten en/of nieraandoeningen. Wij moesten altijd hard werken en behoeften niet naar een sportschool of fitnessclub.
Ik word inderdaad ook voort kei-misselijk van al die moderne "eet-en drink"voorschriften/aanbevelingen.
Ik zeg altijd maar : Geniet van alles ,maar nooit te.......

Door roos (niet gecontroleerd) op di, 29-3-2016 - 01:05

wat een leuk verhaal over thee.... vol verbazing lees ik...
wél zwarte thee, géén kruidenthee ?..
nee, want kruidenthee heeft wellicht een veel te goede invloed op onze gezondheid, ja zeg, vreemde adviezen in die schijf van vijf. jammer .

Door L. Hopman (niet gecontroleerd) op ma, 28-3-2016 - 23:05

Volgens mij ontbreekt de witte thee in het verhaal, die volgens mij nog gezonder is dan de groene thee.

Door Theo Westra (niet gecontroleerd) op zo, 27-3-2016 - 15:44

Zal mij de pret niet deuken. Ga gewoon op dezelfde voet verder!

m.v.g.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 27-3-2016 - 10:00

Ik ben helemaal klaar met de schijf van vijf , wat vandaag weer gezonder is mag over twee jaar niet meer.
Wat een gelul , mijn ouders aten alles , vetspek door en door gekookte groenten en noem maar op . mijn vader is 86 jaar en mijn moeder is 93 jaar geworden.

Door marianne (niet gecontroleerd) op zo, 27-3-2016 - 09:50

is oploskoffie nu ongefilterde koffie? en kan je deze dus ook het beste niet drinken?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 27-3-2016 - 09:15

is caffeinevrije koffie nog beter?