Matcha: magisch spul?

Felgroen poeder gemaakt van thee

Getty Images

Matcha is poeder, gemaakt van groene thee. Volgens vele blogs op internet is dit felgroene spul echt supergezond. Wat kun je ervan geloven?

De Gezondheidsraad heeft in de nieuwe Richtlijnen goede voeding een speciaal advies opgenomen over thee. Het advies is: drink drie koppen zwarte of groene thee per dag. Met zo’n concreet gezondheidsadvies over thee is ons land echt een voorloper!

Thee is gezond

De Gezondheidsraad zegt dat thee de bloeddruk verlaagt en zo de kans op een beroerte verkleint. Uit andere onderzoeken blijkt dat thee antioxidanten bevat, die het lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden door bijvoorbeeld veroudering, vervuiling en roken. Het is goed mogelijk dat matcha extra antioxidanten bevat dankzij de felgroene kleur.

Matcha extra gezond?

Is matcha nou echt magic? Er wordt gezegd dat matcha:

  • het humeur op peil houdt
  • de concentratie en het uithoudingsvermogen verbetert
  • je huid verjongt
  • zorgt voor extra calorieverbranding

Tja…. er zijn nog maar weinig wetenschappelijke studies naar matcha gedaan. Hooguit zijn er wat studies in reageerbuisjes en met proefdieren, maar nog weinig met mensen. De gezondheidsclaims over matcha zijn dus (helaas) nog niet bewezen.

Groen, zwart of kruiden

Het Voedingscentrum zegt dat driekwart van de Nederlanders gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee, maar dat echt niet zo is. Theedrinken is wel een gezonde gewoonte, maar het maakt niet zoveel uit of je nu groene of zwarte thee drinkt. En kruidenthee dan? Daarvoor geldt: het is lekker, maar heeft geen bewezen gezondheidseffecten.