Wat is matcha?

Populair poedertje

Getty Images

Het is knalgroen, schijnt heel gezond te zijn en je bent het vast al eens op internet tegengekomen: matcha. Wat is dit precies?

Matcha komt uit Japan. Het is een poeder dat gemaakt wordt van groene thee. Er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan toegedicht, maar of het echt zo gezond is, is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Arbeidsintensief

De productie van matcha is heel arbeidsintensief. Drie weken voor de pluk worden de theestruiken overschaduwd, met doeken of stro. In de schaduw maken de planten extra bladgroen aan, zodat de blaadjes hun felle kleur krijgen. De mooiste blaadjes worden geplukt, dan gestoomd en gedroogd. De nerven en steeltjes worden gescheiden van de rest van het blad en dan wordt het blad tussen twee stenen heel langzaam gemalen. Dit is de dure, arbeidsintensieve, variant.

Nu matcha zo populair is, wordt het ook in het groot in de voedingsindustrie geproduceerd: de blaadjes gaan dan in z’n geheel in silo’s en worden daar vermalen. Dit is de goedkope 'cooking grade' variant.

Hip!

In Japanse theeceremonies wordt matcha en heet water bij elkaar geklopt met een bamboe theeklopper, tot er een schuimende thee ontstaat, met een volle umami smaak en de zoetheid van groene erwtjes. Gebruik geen kokend water, want dan wordt de matcha bitter.

De smaak van matcha is heel bijzonder. Je moet er van houden, je moet er misschien even aan wennen, maar veel mensen vinden het een van de lekkerste theesoorten die er zijn! Duur is matcha wel, door het arbeidsintensieve productieproces. Als je goedkope matcha hebt, dan is de smaak minder subtiel.

Taart, snoep en ijs

Matcha wordt tegenwoordig echt niet alleen gebruikt om er thee van te maken. Wie rondkijkt op Instagram of Pinterest, ziet tal van mogelijkheden. Matcha als kleurstof voor taarten en gebak, matcha in groene smoothies, matcha latte (met melk), ja zelfs snoepjes en in ijs. Wil je matcha ook eens proberen? Maak dan bijvoorbeeld eens een matcha latte.