Wat kun je doen bij erectieproblemen?

Getty Images

Het lukt mijn man al een poos niet meer om zijn erectie vast te houden. Hij lijkt minder geïnteresseerd, maar zegt zelf dat dit beslist niet zo is. Zijn testosteronwaarden zijn in orde, volgens de huisarts valt het onder 'normale veroudering' en is er niets aan te doen. Mijn man geeft aan dat hij er last van heeft dat tijdens het vrijen zijn gedachten afdwalen. Dan verslapt hij en is het voor hem afgelopen. Hij reageert heel sterk tijdens ons voorspel, maar zodra we gemeenschap hebben, gebeurt dat. Heel vervelend.

Heel soms 'klopt' het ineens weer tussen ons en gaat het fantastisch. Maar zowel mijn man als ik lopen er ontzettend tegenaan dat dit nog maar zo weinig keren is. Kunt u ons advies geven wat we hieraan kunnen doen?

Carin

Henriette Schoones, seksuoloog/relatietherapeut

Dit probleem kom ik bijna dagelijks tegen in mijn praktijk.

Volgens mij zijn medische oorzaken van dit probleem uitgesloten omdat het af en toe wel goed gaat met vrijen en dat je man soms wel zijn erectie kan behouden. Als er iets lichamelijks aan de hand zou zijn, is dat niet het geval. Het probleem is dus psychisch van aard.

Faalangst zou hierin een rol kunnen spelen. Tijdens de seks heeft je man afleidende gedachten, die niet seksueel stimulerend zijn. Dat is volgens mij de reden waardoor hij zijn erecties verliest. Misschien is hij wel bezig met het feit dat hij hier bang voor is.

Je zou met de huisarts kunnen overleggen of een erectiepil tot de mogelijkheden behoort om dit te doorbreken. Als je het probleem helemaal op wil lossen zou ik jullie willen adviseren een seksuoloog te raadplegen.

Succes!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.