Een nieuw testament?

Vraag van de week

Getty Images

Midden jaren negentig hebben mijn man en ik samen een testament laten maken bij de notaris. De kinderen zijn ondertussen groot en het eigen huis hebben we niet meer, is dat testament nog wel nodig?

Of een testament nodig is hangt van een aantal factoren af. In de eerste plaats of u zelf over uw nalatenschap wilt beschikken of dat u voldoende meent te hebben aan de wet. Volgens de wet krijgt de langstlevende alles en de kinderen erven een vordering op de langstlevende ouder ter grootte van hun erfdeel. De langstlevende ouder kan dus voortleven met alles dat er bij leven van de eerst overleden ouder ook was.
Testamenten worden ook vaak gemaakt om de schoonfamilie niet mee te laten erven met de zogenoemde uitsluitingsclausule. Deze clausule zorgt ervoor dat als uw kind in gemeenschap is getrouwd, hij bij echtscheiding zijn erfenis niet hoeft te delen met zijn aanstaande ex. Het blijkt vooral zuur als de ene partner wel en de andere niet hoeft te delen.

Een andere goede reden is het benoemen van legatarissen, dat kunnen goede vrienden of goede doelen zijn, maar ook kinderen die u iets extra’s gunt. Bijvoorbeeld omdat deze vrienden of kinderen veel voor u gedaan hebben of omdat ene kind duidelijk minder geluk in het leven heeft dan de anderen. Een legaat wordt ook vaak gebruikt om de kleinkinderen iets na te laten en zo erfbelasting te voorkomen. Kleinkinderen hebben namelijk net als kinderen ene vrijstelling van € 20.371 ieder.

Verder kunt u per testament een executeur benoemen die uw uitvaart en/of nalatenschap verzorgd. U kunt in uw testament bepalen welke taken en bevoegdheden de executeur heeft en welke beloning hij ontvangt voor de werkzaamheden.

Lees uw huidige testament nog eens na op wat u toen hebt afgesproken en bepaal of dit nog van toepassing is. Is de tekst van het testament voor u te lastig, vraag dan de notaris wat er in uw huidige testament is afgesproken. Bepaal voordat u naar de notaris eerst samen wat nu voor u belangrijk is, dan is in het gesprek met de notaris ook duidelijk of uw huidige testament nog zinvol is of niet.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.