PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Erfenis snel verdelen

Vraag van de week

Mijn broers en zus willen een week na het overlijden van moeder alles al verdelen. Is dat niet wat snel en kan dat eigenlijk wel?

Snel is het zeker, maar om meerdere redenen is nu al verdelen niet verstandig. Om te kunnen verdelen moet er inzicht zijn in de waarde van de nalatenschap. Dat doe je door de waarde van de verschillende elementen van de nalatenschap naar waarde te schatten. Denk daarbij aan de woning, de inboedel, de auto en saldi van rekeningen en effecten. Een week na het overlijden is veel nog niet duidelijk. Zo is het maar de vraag of de woningwaarde gelijk is aan de WOZ-waarde en moet er bovendien nog aangifte inkomstenbelasting 2017 worden gedaan.

Beter bewaren uw broers en zus hun geduld en inventariseren zij en u eerst eens rustig wat de nalatenschap waard is. Vervolgens kunt u dan wel of niet de erfenis aanvaarden, kan de notaris een verklaring van erfrecht opstellen en kunt u als erfgenamen samen een boedelgevolmachtigde benoemen die de nalatenschap mag afwikkelen. Tenslotte kan er dan - als alles duidelijk is - ontvangen en betaald, verdeeld worden.
Voor een nalatenschap met een huurwoning, alleen een bankrekening en geen aangifte inkomsten- of erfbelasting kun je met een paar maanden wel klaar zijn, maar na een week zal dat bij u, vooral omdat er een eigen huis is, zeker niet lukken.
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.