Erfenis verwerpen zodat mijn zoon de erfgenaam van zijn opa wordt

Getty Images

Mijn vader is overleden en ik ben de enige erfgenaam. Hij had geen testament. Nu heb ik het geld eigenlijk niet echt nodig en mijn zoon kan het geld heel erg goed gebruiken. Daarom ben ik van plan om de erfenis te verwerpen zodat de erfenis direct bij hem terecht komt. Kan dit zo maar en hoe pakt dit uit voor de erfbelasting?

Als iemand een nalatenschap verwerpt, wordt hij geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. De kinderen van degene die verwerpt, treden voor diens erfdeel in de plaats; dit heet plaatsvervulling. Het staat u vrij om de nalatenschap van uw vader te verwerpen ten gunste van uw zoon. Echter, omdat uw zoon in dat geval rechtstreeks van zijn opa erft is voor hem het hogere kleinkinderentarief (2020: 18% over een erfenis van € 0 - € 126.723) voor de erfbelasting van toepassing. De verschuldigde erfbelasting bedraagt voor hem dan ook 1,8 maal het bedrag dat u zelf als kind aan erfbelasting verschuldigd zou zijn geweest.

In de Successiewet is bovendien een speciale bepaling opgenomen over verwerping. Er is bepaald dat door te verwerpen er nooit minder erfbelasting zal zijn verschuldigd dan zonder verwerping. Als iemand dus verwerpt omdat dan minder erfbelasting zal worden geheven (bijvoorbeeld omdat iemand anders in dat geval erft met een hoge vrijstelling of in een gunstiger tariefgroep valt), heeft dit niet het beoogde effect. De verschuldigde erfbelasting wordt berekend alsof er geen verwerping heeft plaatsgevonden.

In uw geval zal deze bepaling geen rol pelen omdat uw zoon – zoals hiervoor geschreven – meer erfbelasting verschuldigd zal zijn dan u zelf zou zijn geweest.

N.B. Overigens kan verwerping in bepaalde situaties voordeliger zijn dan iets tweemaal te laten vererven. Om dit te kunnen vergelijken, moet rekening worden gehouden met het renteverlies over het verschil tussen de erfbelasting die verschuldigd is over één overlijden en over twee overlijdens. En aan de andere kant moet rekening worden gehouden met het rendement dat de erfgenaam al krijgt over de erfenis, zodat hier later niet nog eens erfbelasting over verschuldigd is.

Getty Images
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds enige tijd is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).
Auteur