PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Ouderen gul voor hun kinderen en kleinkinderen

65-plussers in Nederland hebben de afgelopen twee jaar massaal aan hun (klein)kinderen geschonken. Vooral mensen tussen de 25 en 35 jaar waren gelukkige ontvangers.

Dat blijkt uit onderzoek van de ING. Gemiddeld gaven ouderen 4.000 euro per jaar weg, gezamenlijk bijna 2,5 miljard euro. Ook mensen tussen de 55 en 65 jaar waren vrijgevig (1,2 miljard).

De gelukkigen

Degenen die het vaakst iets kregen, waren jongvolwassenen. Een kwart van de 25- tot 35-jarigen werden de afgelopen twee jaar blij gemaakt met een bedrag van gemiddeld 10.000 euro. Zij konden een financiële injectie wel gebruiken. Door de financiële crisis was hun vermogen, exclusief de hypotheekschuld, met 40 procent afgenomen. In 2015 bezaten jongvolwassenen gemiddeld 15.000 euro.

Alleen maar meer

De ING verwacht dat ouderen door zullen gaan met schenken aan hun (klein)kinderen. Sterker nog, de bedragen gaan waarschijnlijk toenemen. Babyboomers die nu met pensioen gaan zijn welvarender dan de vorige generaties. Een andere oorzaak is de vrijstelling schenkbelasting van 100.000 euro als die wordt gebruikt voor een eigen huid of de aflossing van hypotheekschuld.

Bron: De Telegraaf