PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Papieren schenking zonder notaris

Vraag van de week

Wij willen onze kinderen een papieren schenking doen. We hebben gehoord dat het ook zonder de notaris kan. Als dat waar is kunnen we die kosten besparen.

Een papierenschenking, of schuldigerkenning onder vrijgevigheid, is een schenking die u doet om deze vervolgens direct weer terug te lenen van de ontvanger. Een papieren schenking is een uitkomst als de waarde die geschonken wordt voornamelijk in de overwaarde woning vastzit of als u over uw spaargeld wilt blijven beschikken.
De fiscus stelt eisen aan deze de overeenkomst van schenking/lening. Zo moet de ontvanger de waarde opgeven in box 3 (als het spaargeld boven de vrijstelling uitkomt) en over deze lening moet u als schenker jaarlijks een rentevergoeding van 6 procent betalen. Deze rente moet de lener (de schenker) daadwerkelijk betalen en mag niet bij de schuld worden opgeteld.

Het voordeel is dat van iedere € 1000 die u schenkt u € 100 erfbelasting bespaart, als u bedragen schenkt die lager zijn dan de vrijstelling schenkbelasting. Zijn de kinderen later 20 procent erfbelasting verschuldigd (ze erven dan ieder meer dan € 142.000), dan bespaart u met iedere € 1000 zelfs € 200 erfbelasting.
Vanuit het oogpunt van voorkomen van erfbelasting is schenken op papier een interessante handeling. Nadeel (of voordeel als je aan extra vermogensoverdracht wilt doen) is de hoge rente van 6 procent, de eventuele box 3 belasting (zeker als de waarde eerst als overwaarde eigen woning in box 1 viel en vrij van heffing was) en de notariskosten.

De kosten  die de notaris in rekening brengt zijn doorgaans € 200 per akte  en als u jaarlijks deze papieren schenking wilt uitvoeren, dan betaalt u jaarlijks ongeveer dit bedrag. Reden voor velen om zelf constructies te verzinnen om onder de notariskosten uit te komen. Tot nu toe echter zonder resultaat. De fiscus heeft deze constructies steeds met succes kunnen weerleggen zodat het onderhands geschonken bedrag op papier weer gewoon meetelde bij de erfenis.
Ik raad u aan om - als u op papier wilt schenken - dit via de notaris te doen, een goede administratie bij te houden en jaarlijks de verschuldigde rente ook daadwerkelijk te betalen.
 
25 september 2017
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.