Schenken aan zoon én schoondochter

De afgelopen periode hebben mijn zoon en schoondochter zo enorm goed voor mij gezorgd dat ik hen graag allebei een bedrag wil schenken. Ze hebben gezegd dat ze dat niet nodig vinden maar ik wil het graag. Mag ik hen nu allebei het vrijgestelde bedrag schenken en hoeveel is dat dit jaar?

Fijn dat u zo’n zorgzame zoon en schoondochter heeft. Voor wat betreft de te schenken bedragen is van belang om te weten dat de fiscus partners als één persoon ziet bij het ontvangen van een schenking (en van een erfenis) van eenzelfde schenker. Echtgenoten zijn voor de Successiewet partners. U kunt uw zoon en schoondochter dus ieder het vrijgestelde bedrag schenken maar ze zullen deze schenkingen bij elkaar op moeten tellen om te kijken wat er vrijgesteld of belast is. Als u tweemaal een bedrag van de vrijstelling schenkt, is over een maal de vrijstelling 10% schenkbelasting verschuldigd.

De vrijstelling is dit jaar – vanwege corona – wel wat hoger dan andere jaren, namelijk per (schoon)kind €6.604. Mocht een van de twee nog geen 40 jaar zijn dan kunt u overigens gebruik maken van de eenmalig hogere vrijstelling van €26.881. Is dit niet het geval, heeft u hier al eerder gebruik van gemaakt of is dit niet de bedoeling, dan kunt u er voor kiezen om de schenkbelasting voor uw eigen rekening te nemen. U schenkt hen dan vrij van rechten. Er is dan echter over deze schenkbelasting, die u feitelijk schenkt, ook weer schenkbelasting verschuldigd. Verstandiger is het om dit jaar €6.604 te schenken en op 1 januari van het volgend jaar (opnieuw) het voor 2022 vrijgestelde bedrag. 

N.B. Het is niet van belang in uw situatie, maar ik merk voor andere lezers op dat deze samentelling van schenkingen ook geldt als op moment van de schenking de ontvangers nog niet waren getrouwd, maar wel binnen een jaar met elkaar in het huwelijk treden. 

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.