Schenken of fatsoen?

Vraag van de week

Getty Images

Mijn broer is onlangs op 72 jarige leeftijd gescheiden. Hij zit in een half ingericht huis en heeft veel spullen nodig die zijn ex-echtgenote meegenomen heeft. Hoeveel mogen we hem vrij van schenkbelasting schenken om de nood wat te lenigen?

De vrijstelling schenkbelasting voor alle anderen dan kinderen is in 2018 € 2.147; in 2019 waarschijnlijk € 2.173. U kunt dus nu aan het einde van het jaar schenken en aan het begin van het nieuwe jaar opnieuw zodat u uw broer met een leuk bedrag op weg helpt.

Een alternatief is niet te schenken, maar uit moraal en fatsoen de nood van uw broer te verhelpen. Met andere woorden, uw broer is in kommervolle omstandigheden en u voelt zich genoodzaakt om hem vanuit uw morele opvattingen te helpen zijn leven weer op de rails te krijgen. Dergelijke bijdragen noemen we ook wel een natuurlijke verbintenis. Deze is net als een schenking vrijwillig gedaan, de schenker verarmt, maar de ontvanger verrijkt eigenlijk niet omdat u zijn problemen oplost die hij op eigen kracht niet aan kan. Geeft u uw broer meer dan de vrijstelling schenkbelasting, dan is over uw bijdrage toch geen schenkbelasting verschuldigd.

Er moeten goede argumenten zijn om van een natuurlijke verbintenis te kunnen spreken. In het geval van uw broer is dat wel duidelijk: hij heeft zelf geen geld en lenen op zijn leeftijd zonder onderpand is vrijwel niet mogelijk. Hij kan dus niet op eigen kracht zijn leven op de rails krijgen. Vanuit de familiebanden en de situatie van uw broer is een natuurlijke verbintenis goed te verdedigen.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.