Schenkingsvrijstelling voor jubelton ook voor woning in het buitenland?

Getty Images

Mijn dochter (36 jaar) en haar man gaan emigreren naar Duitsland en zij staan op het punt om daar een huis te kopen. Nu hebben wij onlangs ons eigen huis verkocht en zijn kleiner gaan wonen. We beschikken daardoor over wat spaargeld en willen onze dochter graag een bedrag schenken zodat ze niet zo veel hoeven te lenen van de bank. Geldt de hoge schenkingsvrijstelling van de jubelton ook voor woningen in het buitenland?

De jubelton waar u het over heeft, is het hoge bedrag dat onder voorwaarden eenmalig vrij van schenkbelasting mag worden geschonken aan iemand tussen de 18 en 40 jaar. Zeer kort samengevat houden de voorwaarden in dat de ontvanger van het geld de schenking moet gebruiken voor zijn eigen koopwoning en wel voor de:

  • Aankoop, verbetering of verbouwing van het huis;
  • Aflossing van de eigenwoningschuld;
  • Afkoop van erfpacht.

De hoogte van de vrijstelling  bedraagt voor 2019 €102.010.

De vrijstelling is volgens de wettelijke bepalingen in beginsel alleen van toepassing op een eigen woning die daadwerkelijk in de heffing van de Nederlandse inkomstenbelasting is betrokken. Dit zou daardoor niet gelden voor het huis van uw dochter en schoonzoon in Duitsland. In een besluit van 2012 dat eind 2018 geactualiseerd is, heeft de staatssecretaris echter goedgekeurd dat de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling ook kan worden toegepast op een woning in het buitenland. Het moet dan wel gaan om een eigen woning volgens Nederlandse recht van degene die de schenking ontvangt en er moet een verdrag ter voorkoning dubbele belasting zijn met dat land waarin de uitwisseling van fiscale informatie is geregeld.

Deze voorwaarden lijken mij in het geval van u en uw dochter geen probleem. Het gaat immers om een koopwoning die hoofdverblijf zal zijn van uw dochter en schoonzoon. En Nederland kent een verdrag ter voorkoming dubbele belasting met Duitsland waarin deze uitwisseling van fiscale informatie is opgenomen.

Voor de goede orde merk ik op dat dit dus niet zal gelden als het gaat om een vakantiewoning van uw dochter.

N.B. De bepaling over de uitwisseling van fiscale informatie is opgenomen vanwege de gewenste controlemogelijkheid. De vrijstelling geldt namelijk alleen als de schenking daadwerkelijk (tijdig) is besteed aan een eigen woning.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen.

Auteur