Lichtflitsen zien – zo ziet dat eruit

Zie je wel eens lichtflitsen, tl-balken of drijvende vlekjes langs je zichtveld gaan? Er kan iets mis zijn met het netvlies. In Plus magazine van juli besteden we er aandacht aan. Maar hoe ziet het er precies uit? Check het met deze animatievideo’s.

Lichtflitsen zien, die er niet zijn. Mensen beschrijven deze klacht als het zien van witte of helderblauwe lichtflitsen, zoals bij een knipperende TL-lamp of een stevige onweersbui.

De flits-verschijnselen kunnen ontstaan door een scheur of een loslating van het netvlies. Dit kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico wat groter.

Trekken aan het netvlies

Lichtflitsen hoeven niet altijd te duiden op een netvliesbeschadiging maar ze geven wel aan dat er wordt getrokken aan het netvlies. Het is dus goed om het te laten controleren. Zie je al een uur lichtflitsen, veel meer vlekjes in je oog dan normaal, of is een deel van je zicht donker? Neem dan direct contact op met de huisarts of oogarts.

Maar hoe ziet het eruit? Op deze Engelstalige video’s van de website www.oogartsen.nl is te zien hoe de effecten in het oog ontstaan en hoe het zicht daardoor verandert.