'Nederlanders hebben minste vakantiedagen van West-Europa'

Lekker op vakantie of gewoon een paar vakantiedagen opnemen. Wij Nederlands moeten zuinig zijn met onze vakantiedagen want we hebben er het minst van heel West-Europa. Met in totaal 28 vrije dagen, waaronder feestdagen en wettelijk bepaalde vakantiedagen, staat Nederland helemaal onder aan de lijst.

Het aantal lage vrije dagen is te wijten aan doordat er in Nederland slechts acht nationale feestdagen zijn. Finland staat boven aan de lijst van de vrije dagen. Finnen hebben niet alleen de meeste vakantiedagen, in totaal 39, maar ook de meeste feesdagen en dat zijn er wel 15.

Groot-Brittannië heeft met 28 dagen de meeste wettelijke vakantiedagen van West-Europa, gevolgd door Finland, Zweden, Denemarken en Luxemburg, waar de inwoners 25 vrije dagen krijgen. Wel komt het vaak in Nederland voor dat werkgevers hun werknemers meer betaalde vakantiedagen geven. Vaak komt het aantal dagen dan uit tussen de 25 en 30 per jaar.

Je leeftijd bepaalt je dagen
In verschillende landen in West-Europa krijgen werknemer extra vakantiedagen op basis van verschillende factoren. Het aantal vrije dagen kan afhangen van: leeftijd, plaats en senioriteit in de organisatie. Helaas is in Nederland het vaststellen van seniorendagen een vorm van leeftijdsdiscriminatie, zo oordeelde het College van de Rechten van de Mens. Binnen een land kunnen er ook verschillen optreden. Zo is het aantal feestdagen in Duitsland per deelstaat vastgesteld.

Wanneer u het meeste vrije dagen wilt, dan moet u als oudere (55+) bankier in Luxemburg gaan wonen. Hier zijn de meeste wettelijke vakantie en feestdagen te verkrijgen. In dit land krijgen mensen boven die leeftijd drie extra vakantiedagen. Voor de financiële sector gelden nog eens 8,5 dag extra.

Niet veilig
Helaas zijn vakantiedagen niet veilig. Grote ondernemingen vragen regelmatig loonoffers van hun werknemers om de crisis het hoofd te bieden. Ook vakantiedagen zijn niet veilig. In Portugal werd onlangs besloten om vier feestdagen in 2018 te schrappen.  ''Bedrijven die maar weinig vrije dagen geven, moeten niet gek van opkijken dat hun medewerkers vaker ziek zijn en minder productief. Het voorzien in voldoende vakantiedagen zorgt voor een gezonde onderbreking van de dagelijkse routine en is de sleutel tot een gezonde cultuur op de werkvloer'', aldus adviesbureau Mercer.

Vrij

Bron(nen):