De hoogtepunten van Antwerpen

Gaat u er paar dagen tussenuit en wilt u niet al te ver reizen, maar toch een heel andere sfeer proeven? Dan is een bezoek aan Antwerpen zeker aan te raden.

De Vlaamse stad ligt slechts 125 km van Utrecht, zodat u er in ongeveer anderhalf uur heen rijdt. Antwerpen kent talloze interessante musea, een mooi historisch centrum, prachtige monumenten en langs de kaaien kunt u genieten van moderne architectuur. Antwerpenaren houden van lekker eten en drinken. Aan goede restaurants en sfeervolle cafés is er dan ook geen gebrek. Wat mag u echt niet missen in deze schitterende stad? We zetten de hoogtepunten voor u op een rij.

Musea

Antwerpen telt zoveel musea dat u ze onmogelijk allemaal kunt bezoeken. Wat u niet mag overslaan is het MAS (Museum aan de Stroom), waarin de lange, veelbewogen geschiedenis van de stad wordt belicht. Ga ook zeker naar de bovenste verdieping, waar u vanaf het panoramaterras een prachtig uitzicht over Antwerpen hebt. Een volgende aanrader is het Koninklijke Museum voor de Schone Kunsten, met schilderijen van de Antwerpse en Vlaamse school, Hollandse meesters, maar ook werken van buitenlandse grootheden als Titiaan en Rodin. Hebt u tijd over? Ook het Diamantmuseum, het ModeMuseum (MoMu) en het Rubenshuis zijn zeer de moeite waard.

Monumenten

Antwerpen heeft een rijke historie; talloze prachtige monumenten herinneren daar nog aan. De mooie gildehuizen aan de Grote Markt getuigen van het bloeiende handelsverleden, net als de Oude Beurs, het Vleeshuis en Brouwershuis. Daarnaast zijn er uiteenlopende religieuze monumenten, van de imposante Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (een gotische kruiskerk, gebouwd tussen 1352 en 1521 – de mooiste kerk van de Benelux) en het Antwerpse Begijnhof tot het Sint-Elisabethgasthuis (het oudste ziekenhuis van de stad) en de Sint-Carolus Borremeuskerk.

Winkelen en horeca

De Vlaamse havenstad biedt ook zeer goede mogelijkheden om te shoppen. De grote, bekende zaken vindt u aan prachtige winkelboulevards als de Meir. Zoekt u kleinere boetieks en speciaalzaakjes, dan bent u in de oude, smalle straatjes aan het juiste adres. Ook een aanrader: de wijk Wilde Zee, met zijn vijf mooie wandelstraatjes vol trendy winkeltjes, chique boetieks en delicatessenzaakjes. Vergeet vooral niet Antwerpse ‘handjes’ te kopen bij een goede patissier of chocolatier.

Antwerpenaren zijn levensgenieters. Op vrijwel elke straathoek zit een restaurant, café of lunchroom. Wat u zeker moet doen: een van de diverse brouwerijen bezoeken en de lekkere Belgische bieren proeven. Daarnaast is een krakend verse wafel uiteraard niet te versmaden. De beste eet u bij het wafelhuisje Van Hecke, waar ze volgens traditioneel recept worden bereid. Lekker dineren kan onder andere bij De Foyer (de befaamde brasserie in de Antwerpse schouwburg) en bij Lux, in een oud scheepshuis met veel originele elementen.

Evenementen

Al in de 13e eeuw vond in Antwerpen rond Pinksteren (het Sinksenfeest) een jaarmarkt plaats. De Sinksenfoor is hieruit voortgekomen. Deze zes wekende durende kermis wordt elk voorjaar gehouden op terrein Spoor Oost en behoort met ruim 150 attracties tot de grootste kermissen van België. Dit jaar is de Sinksenfoor tot 12 juli te bezoeken. Tip: vanuit het reuzenrad kunt u de hele stad overzien. Op 6 juli 2015 gaat in Antwerpen de derde etappe van de Tour de France van start. Dé gelegenheid om topwielrenners in actie te zien!
 

Bron(nen):
Trefwoorden:

1 Reactie

Door Bram (niet gecontroleerd) op do, 26-11-2015 - 17:24

Het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen is tot 2018 ivm een grote renovatie gesloten. Er zijn wel elders kleine stukjes van de collectie te zien.