Top 5 musea in Vlaanderen

Wat is er te zien in Vlaanderen?

Iets van de cultuur in Vlaanderen opsnuiven? De mooiste kunst en cultuur is verzameld in veel musea in Vlaanderen. Wij geven u hier de top 5 waar het zeker de moeite waard is om een kijkje te nemen.

Antwerpen: MAS

Hopelijk heeft u geen hoogtevrees, want dit museum telt maar liefst 9 verdiepingen! Een schatkamer vol kunst en erfgoed in het midden van een jachthaven. En als u alles heeft gezien kunt u genieten van een adembenemend uitzicht over de stad op het dakterras van het museum.

Wat is er te zien?
Het museum is groot, zeer groot. In het MAS bevinden zich maar liefst 470.000 stukken die ieder een eigen verhaal vertellen. Naast verschillende wisselende tentoonstellingen bevinden zich in het museum ook vaste stukken. Het museum vertelt over maar liefst 5 verdiepingen het verhaal over de verbondenheid van Antwerpen met de wereld. De objecten worden op een speelse en dynamische manier verbonden op de verschillende verdiepingen. Het brengt kunst en erfgoed over de stad, de stroom, de haven en de wereld samen om u een kijkje te geven in de wereld van Antwerpen van nu en vroeger. Door middel van vier thema’s wordt het verhaal aan u verteld. De verhalen gaan over mensen en zullen u dus ook aanspreken.

Bent u uitgekeken naar alle objecten en heeft u trek? Dan kunt u op de negende verdieping genieten van een culinair menu van topchef Vicki Geunes. In het tweesterrenrestaurant dat op deze verdieping is gerealiseerd kunt u uitgebreid dineren. Meer trek in iets simpels? Geen probleem, dan kunt u terecht in café Storm op de benedenverdieping van het museum.

Museum MAS geeft u een nieuwe kijk op Vlaanderen.

museum

Brugge: Het Groeningemuseum

Bent u geinteresseerd in de kunstgeschiedenis van Vlaanderen? Dan is het Groeningemuseum een echte aanrader. De schilderkunst van de 15e en 16e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden wordt gezien als een stralend hoogtepunt in de kunstgeschiedenis. De schilders in deze tijd worden benoemd als de Vlaamse Primitieven.

Wat is er te zien?
U wandelt hier langs maar liefst zes eeuwen Vlaamse Kunst. Het levendige, verfijnde en de gedetailleerde schildertechniek van kunstenaars zoals Jan van Eyck en Rogier van der Weyden, spant de kroon van de collectie. De opvallende werken van Jan van Eyck die als lichtgevende juweelachtige werken staan gepresenteerd geven u een beeld van de Vlaamse Primitieven.

musea

Brussel: Koninklijke musea voor Schone Kunsten

De twee musea gelegen op de Kunstberg, omvatten een groot aantal werken en schilderijen vanaf de 15e eeuw tot nu. Het museum voor de Oude Kunst neemt u mee terug in de tijd en het Museum voor de Moderne kunst spoelt weer terug naar voren.

Wat is er te zien?
De musea van de Schone Kunsten tonen een zeer uitgebreid overzicht van de westerse kunstgeschiedenis en herbergen opmerkelijke werken van Belgische maar ook Zuid-Nederlandse kunstenaars. De musea herbergen ongeveer 20.000 kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en meubelen, die u mee terug nemen in de tijd.

schilderen

Gent: S.M.A.K.

Waar andere musea vooral naar het verleden kijken, blikt dit museum naar het hier en nu. Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst is een bijzonder museum van de hedendaagse kunst. U ziet buiten meteen de eerste werken van het museum. Op het dak van het museum staat het beeld van Jan Fabre ‘De man die de wolken meet’.

Wat is er te zien?
De hedendaagse kunst in het museum wordt gekenmerkt door de diversiteit van gebruikte materialen en technieken. Alles wat beschikbaar is kan door de kunstenaar worden gebruikt en verwerkt. Diverse nieuwe media worden gebruikt bij de kunstwerken. De werken vragen ook een actieve en betrokken houding van u als bezoeker. In het S.M.A.K. worden de zintuigen voortdurend geprikkeld.

museum

Museum M Leuven

Een korte naam voor een museum met een grote voorgeschiedenis. Vroeger was dit het Stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens, dat is een hele mond vol. Het opmerkelijke gebouw is ontworpen door top architect Stéphane Beel.  Het nieuwe museum verenigt niet alleen oude en nieuwe gebouwen, maar brengt ook verschillende vormen van kunst samen. Er is plaats voor alle soorten kunst zowel het oude als het hedendaagse wordt gepresenteerd. U kunt in het museum schilderijen, beeldhouwwerken, film en fotografie bekijken.

Wat is er te zien?
Behalve de wisselende tentoonstellingen is er ook een vaste collectie. Deze collectie vertelt het verhaal over de kunstproductie in Leuven en Brabant. Het museum gaat terug naar de middeleeuwen. Het museum stelt zich zo aantrekkelijk mogelijk op. Elke maand is er een gezinszondag en er zijn diverse interessant rondleidingen te boeken. Het M. museum in Leuven is een verrassend internationaal museum!

vrouw

1 Reactie

Door Martha Blom (niet gecontroleerd) op di, 25-3-2014 - 17:19

Graag erbij vermelden hoe je er met O.V. kunt komen. Niet iedereen heeft een auto en als je die wel hebt, is het meestal moeilijk parkeren. Bijvoorbaat dank, Martha Goes.