Recept: echte Vlaamse mayonaise

De Vlaamse mayonaise is een begrip. Het recept is zelfs vastgesteld volgens een zestig jaar oud Koninklijk besluit: het moet een vetgehalte van 80 procent en 7,5 procent eigeel bevatten. Wat maakt deze mayonaise verder nou zo bijzonder?

De saus is gemaakt  op een basis van eieren en olie. In tegenstelling tot de Nederlandse 'fritessaus' wordt hij bereid zonder enige vorm van kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen. Hierdoor, zo claimen de Belgen, krijg je een mooi natuurlijk product met een frisse, licht zure smaak die de frieten nog lekkerder maken.

Het recept is eenvoudig maar elegant. Zo maakt u uw eigen Vlaamse mayonaise:

  • 4 eierdooiers van verse eieren
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • +/- 4 dl zonnebloemolie
  • peper
  • zout

Klop de eigelen los, voorzichig met de klopper de azijn, citroensap en mosterd erdoorheen mengen. Kruiden met peper en zout. Vindt u de mayonaise te dik, dan gewoon nog wat citroensap, azijn of water (indien u niet van zuur houdt) toevoegen. Doe het geheel in een mengbeker en laat de mixer draaien. Druppelgewijs en al roerend de olie toevoegen, terwijl u de handmixer op de bodem houdt. De handmixer pas opheffen wanneer de mayonaise dik wordt. Klaar bent u!

Variatietips: voeg aan het einde nog enkele druppels Worchestersaus toe.

6 Comments

Door Harry (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 16:41

Dit is geen Vlaamse mayo

Door Jeanine (niet gecontroleerd) op vr, 19-2-2016 - 20:10

2 hele eieren, mosterd, slaolie, natuurazijn, peper, zout en evtl. citroen voor de liefhebbers. Met de kloppers in een mengbeker tot de mayonaise dik wordt. Even proeven of de mayonaise pikant genoeg is - ieder volgens zijn eigen smaak en klaar is kees.

Door loes (niet gecontroleerd) op vr, 30-10-2015 - 16:24

Dolf, Ging het hier niet om de originele Vlaamse mayonaise? En hoezo meteen reclame voor een staafmixer?

Door Hilde Casteleyn... (niet gecontroleerd) op vr, 30-10-2015 - 15:13

Zoals ik de mayo vroeger altijd kreeg bij mijn grootmoeder

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 29-10-2015 - 16:11

Er is niks Vlaams aan ! zo leerde ik hem op school al maken ! Net zo Hollands !

Door Dolf Klijnhout (niet gecontroleerd) op do, 29-10-2015 - 11:07

Inplaats van 4 dooiers, 2 hele eieren gebruiken ( houdt ook geen eiwit over)Eieren altijd checken door ze in en bakje met water te leggen, wanneer de eieren blijven liggen en NIET beginnen te stijgen dan gebruiken De eieren die proberen te gaan staan zijn niet zo vers meer.Gewoon met een staafmixer in een smalle hoge com Beste staafmixer Kenwood