Gele koorts

Soms vaccinatie verplicht

Getty Images

Sommige landen stellen een gele koorts-vaccinatie verplicht. Ben je niet ingeënt, dan mag je de grens niet over. Ook als je naar Afrika of Zuid- of Midden-Amerika reist is een inenting soms verstandig. Wat is het voor ziekte?

Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus dat bepaalde muggen kunnen verspreiden. Het komt alleen voor in Afrika ten zuiden van de Sahara en in delen van Zuid- en Midden-Amerika. Het virus is niet van mens tot mens overdraagbaar, je kunt het dus niet van iemand anders krijgen.

Geelzucht en bloedingen

Ben je gestoken door een besmette mug, dan kun je na drie tot zes dagen ziek worden. Sommige mensen vertonen helemaal geen symptomen of voelen zich hooguit grieperig. Gele koorts kan ook ernstig verlopen, met hoge koorts, geelzucht (vandaar de naam gele koorts), bloedingen en schade aan de organen tot gevolg. Zo’n 30-40 procent van de patiënten met deze verschijnselen overlijdt.

Er bestaat nog geen behandeling tegen gele koorts. Heb je al een keer gele koorts gehad, dan ben je er de rest van je leven immuun voor. 

Gele koorts voorkomen

Er is wel een vaccin beschikbaar tegen gele koorts. Een week na de inenting heeft 95 procent van de mensen genoeg antistoffen aangemaakt. Het vaccin beschermt je in ieder geval voor de duur van tien jaar en waarschijnlijk levenslang. Het vaccin tegen gele koorts kent wat meer bijwerkingen dan andere inentingen. Dit geldt met name voor zwangere vrouwen en 60-plussers. Zij moeten met een arts overleggen of de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen.

Vaccinatie beschermt je niet 100 procent, dus reis je naar een land waar gele koorts voorkomt, dan moet je ook aanvullende maatregelen treffen. De muggen die gele koorts overbrengen zijn overdag actief. Draag overdag dus bedekkende kleding, zoals een lange broek, lange mouwen, sokken en dichte schoenen. Smeer onbedekte huid in met een insectenwerend middel dat DEET bevat.

Verplichte vaccinatie

Niet alleen als je naar een regio reist waar gele koorts voorkomt, is een inenting nodig. Sommige landen stellen een gele koortsvaccinatie verplicht om verspreiding van gele koorts tegen te gaan. Vaak geldt deze verplichte vaccinatie als je uit een gebied komt of ergens op doorreis bent geweest waar gele koorts heerst. Je dient je dan minstens tien dagen van tevoren laten inenten bij een erkend gele koorts vaccinatiecentrum. Anders mag je de grens niet over of moet je eerst in quarantaine.

Begin twee maanden voor een verre vakantie met de voorbereidingen, dan ben je zeker op tijd. In de Reisapotheek staat per land aangegeven welke vaccinaties aanbevolen en verplicht zijn. Bij de GGD, vaccinatiebureaus en je huisarts kun je bovendien terecht voor persoonlijk advies.

Bron 
  • RIVM
  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)
  • GGD Reisvaccinaties