Ongevaccineerd op reis

Getty Images

Van de vakantiegangers die naar landen afreizen met een risico op hepatitis, blijkt 78 procent vooraf niet te zijn geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s. Bijna de helft vindt dat de reisorganisatie hen had moeten informeren over de kans op besmetting.

Informatie is er wel

Dat blijkt uit onderzoek van Gezondopreis.nl. Volgens MyTravelPlanner, een website die informeert over gezondheidsrisico’s op reis, is de informatie over vaccinaties en gezondheidsrisico's wel beschikbaar bij reisbureaus, maar niet altijd even goed vindbaar.
 

Ook Turkije of Egypte 

Niet alleen bij verre bestemmingen wordt gewaarschuwd voor gezondheidsrisico's. Ook in Europa of net daarbuiten lopen reizigers het risico op bijvoorbeeld de zeer besmettelijke leverziekte hepatitis A. Zo beveelt het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) reisvaccinaties aan voor vakantielanden als Turkije, Egypte, Kroatië en Bulgarije. Van de reizigers die naar deze landen gaan, heeft 37 procent zich niet laten vaccineren.
 
De kans op besmetting is groot en niet alleen mogelijk via straatvoedsel. Het kan net zo goed op een 5 sterrenresort plaatsvinden.
 
Auteur 
  • Nico van Scheijndel