9 feiten en fabels over griep

Over uitzweten, de griepprik en uw weerstand

Er worden sprookjes en spookverhalen verteld over de griep. Hoog tijd om die nu eens voorgoed te ontzenuwen en het échte verhaal te vertellen. Jan Wilschut, hoogleraar moleculaire virologie aan het UMC Groningen, licht negen feiten en fabels over griep toe.

1. Als u eenmaal griep heeft gehad, bent u er voortaan immuun voor.

Nee, jammer maar helaas... Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dat virus is er in verschillende subtypen, die op hun beurt weer in allerlei varianten voorkomen. Doordat die varianten ook nog eens voortdurend veranderen, kunt u steeds opnieuw griep krijgen.

2. Hoe zieker mensen zijn van de griep, hoe eerder ze anderen besmetten.

Nee, voordat ze ziek worden zijn ze nóg besmettelijker. De kans op infectie hangt vooral af van de intensiteit van uw sociale contacten. Wilschut: "Het meest effectief zou zijn om dragers van het virus te mijden, maar dat is lastig want mensen vertonen niet meteen na besmetting ziekteverschijnselen. Dat duurt bij het griepvirus wel vier tot vijf dagen. En juist in die periode bent u het meest besmettelijk." Heerst de griep dan kunt u besmetting alleen voorkomen door uzelf van iedereen te isoleren.

3. ’s Winters is door de kou de afweer verlaagd en daardoor heeft u veel meer kans om griep te krijgen.

Ja, u loopt ‘s winters meer risico. En nee, dat komt niet door een lage afweer.

Het griepvirus verspreidt zich vooral via kleine druppeltjes door de lucht (denk aan niezen, hoesten). Verspreiding van het influenzavirus gebeurt daardoor makkelijk in druk bezochte ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten, zoals op scholen, in het openbaar vervoer, in kantoortuinen of concertzalen. ’s Winters worden deze ruimten vaak veel minder goed geventileerd en dát is de reden dat de griep in dit seizoen vaker voorkomt. Daarbij komt dat het griepvirus zich makkelijker verspreidt door droge lucht en bij lage temperaturen.

4. Mensen die griep hebben, zouden een mondkapje moeten dragen.

Ja dat kan, maar het helpt maar een klein beetje. Het virus verspreidt zich ook via voorwerpen die door de drager van het virus zijn aangeraakt, zoals een deurknop, het toetsenbord van de pc of een kraan.

Niet alleen mensen die niet besmet willen raken, ook de dragers van het virus moeten daarom vaak hun handen wassen. Ook hoesten in de elleboog in plaats van in de handen kan helpen om verspreiding te voorkomen. Net zoals het gebruik van papieren zakdoekjes.

5. De griepprik helpt toch niet.

Niet voor 100 procent, maar vaccineren helpt wel. De jaarlijkse griepprik beschermt tegen de virusvarianten die in het vaccin zitten. Omdat er ieder jaar weer andere griepvirussen kunnen circuleren, heeft u elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Die beschermt niet altijd voor 100 procent, maar wie na de prik toch griep krijgt, heeft er vaak minder last van.

Wilschut: "De Wereldgezondheidsorganisatie brengt jaarlijks in kaart welke influenzavirussen het meest circuleren. De productie van een vaccin begint ruim een half jaar van tevoren. Meestal is de samenstelling exact goed. Soms is er een mismatch omdat er toch nog een andere variant van het griepvirus de kop opsteekt."

6. Alleen ouderen hebben een griepprik nodig.

Nee hoor, veel meer mensen dan ouderen alleen zijn gebaat bij de griepprik. Ieder jaar krijgen ruim 5 miljoen Nederlanders een oproep voor de griepprik, onder wie alle zestigplussers. Voor hen is de griepprik gratis, net als voor mensen die extra risico lopen op complicaties vanwege een chronische ziekte zoals astma of COPD, diabetes, nierinsufficiëntie, hart- en vaatziekten of een verminderde weerstand.

7. U gaat niet dood aan de griep

U kunt wel degelijk overlijden aan de gevolgen van de griep. Het aantal griepdoden in Nederland varieert jaarlijks van enkele honderden tot tweeduizend. Omdat hun afweer wat zwakker is, hebben ouderen meer kans op complicaties, bijvoorbeeld op een longontsteking of een bijkomende (bacteriële) infectie. Zij worden bij griep ook vaker in het ziekenhuis opgenomen en kunnen er zelfs aan overlijden, ook als ze een griepprik hebben gehad.

8. Als u een goede weerstand heeft, bent u sneller beter.

Ja, dat is helemaal waar. Er bestaat geen effectief geneesmiddel tegen de griep. Er zit dan ook niets anders op dan uitzieken. Wie griep heeft, moet antistoffen en afweercellen aanmaken om het virus te bestrijden. Een goed werkende afweer is daarbij essentieel.

9. Een warme groc helpt om het virus ‘uit te zweten’.

Sommige mensen zweren bij het drinken van een warme groc: cognac of rum, heet water, citroen en honing. Best lekker misschien, maar het helpt niet tegen de griep. Wel verlaagt alcohol de lichaamstemperatuur iets, waardoor u zich mogelijk wat beter voelt.

Veel thee of water drinken is wel goed, omdat u bij koorts veel vocht verliest. Ook zijn er middelen die de klachten kunnen verlichten. Paracetamol helpt tegen de koorts, een hoestdrank onderdrukt de hoestprikkel en neusspray laat het gezwollen neusslijmvlies slinken zodat u beter kunt ademhalen en slapen.

Bron(nen):

11 Comments

Door Gert (niet gecontroleerd) op wo, 18-1-2017 - 09:48

Beste fpo. U moet vooral voor u zelf doen wat u goed lijkt. Maar ga niet doktertje spelen met Google en allerlei onzin de wereld in helpen. Ik maak mijn eigen afweging en daarmee basta. Een gezond 2017 !

Door Ad Koster (niet gecontroleerd) op za, 14-1-2017 - 19:45

Ik ken dit jaar toevallig 3 personen die nooit griep hadden en dit jaar voor het eerst werden uitgenodigd voor de griepprik. Ze dachten er goed aan te doen om de prik te halen, maar alle drie zijn ze doodziek geweest vorige maand. Bij 2 twijfelde men over een zware longontsteking, maar uiteindelijk bleek het toch "gewoon" griep te zijn. Ik trek daar mijn conclusie uit.......
Overigens weiger ik de prik al 6 jaar, want ik heb er nooit vertrouwen in gehad. Dat wordt door deze bovenstaande ervaringen weer eens versterkt.

Door fpo (niet gecontroleerd) op vr, 13-1-2017 - 19:10

Even een héél belangrijk item recht zetten, namelijk dat vaccinatie voor griep maar heel weinig positief effect sorteert. Juist in de laatste decennia blijkt steeds vaker hoe slecht het kan aflopen voor de mensen die de griepprik hebben gehad. Door het ingebrachte griepvirus via de vaccinatie zijn bij de meeste mensen de effecten van het alsnóg oplopen van griep veel erger dan vermoed werd. Griep bestrijden na vaccinatie is bijna onmogelijk geworden!
Daarnaast kan men wel voorspellen welke virussoort onze kant op waait, maar in teveel situaties waren deze schattingen volkomen bij het verkeerde eind, en dus volslagen ineffectief gebleken. Dus als je dan ook nog een verkeerd virus in je lijf hebt gekregen om je weerstand te verhogen, en je krijgt dan een totaal andere visussoort als griep binnen, dan is je weerstand al aangepast aan het vaccinvirus, en bij veel mensen niet voldoende capabel meer om het nieuwe virus aan te pakken en te verwijderen uit het lichaam. Vooral ouderen en hele jonge kinderen hebben daar weet van.
Google maar eens op internet, dan krijg je lijsten vol van wat er wérkelijk aan de hand is met al die vaccins. Tegenwoordig worden alle mensen zwat doodgegooid met allerhande vaciins, veelal ook vaccins die bedacht zijn, met als doel om daar geld geld aan te verdienen. Wat denk je b.v. van het feit dat deze Big Pharma jongens het vaccin met het virus tegen baarmoederhalskanker in eerste instantie aan alle jonge meisjes willen opdringen, en nu zelfs uit hun duim gezogen hebben om de jongens óók maar te verplichten deze vaccinatie in te laten brengen? Hoe groot kan je waanzin zijn!
Dus mensen, waarom pompt men z'n kinderen vol met virusdeeltjes via vaccins, terwijl en tegenwoordig een steeds groter wordend besef begint te ontwaken bij de wakkere mensen onder ons dat vaccins meer schade aanrichten dan goeds? Wanneer dringt het tot de mensheid door dat we allemaal gebruikt worden om Big Pharma veel geld te laten verdienen over onze ruggen heen? Denken we nu werkelijk dat deze jongens er zijn voor et welzijn van de mensheid? Vergeet het maar! ALLE fabrikanten zijn zo corrupt als het maar zijn kan, en ze gebruiken criminele daden om hun gelijk te halen, b.v. door onderzoeken alléén maar uit te laten voeren door hun eigen mensen, en die resultaten dan te vervalsen door dingen scheef te trekken, ze mooier te tonen dan werkelijk de waarheid is, plus het verzwijgen van info die juist aantoont hoe slecht of hun product werkt.
Nogmaals: Google er eens op los, en word wakker!

Door Dick Verduin (niet gecontroleerd) op vr, 13-1-2017 - 18:58

3 en 4 spreken elkaar tegen. Droge lucht? In de winter (zonder vorst) is de luchtvochtigheid zo hoog dat oppervlakken niet snel drogen. Dus besmette deurknoppen, etc. blijven langer vochtig met het virus dat zich heerlijk laat overdragen.

Door Beppie Hageman (niet gecontroleerd) op vr, 13-1-2017 - 18:25

Klopt 't dat het griepvirus in Frankrijk anders is dan in NL?
zo ja, moet je daar dan je anti-griepspuit halen?

Door Jan (niet gecontroleerd) op vr, 13-1-2017 - 12:43

Eric, toe nou! Net als Trump die zegt dat de klimaatverandering is verzonnen door de Chinezen! Natuurlijk helpt de griepprik tegen de in de injectievloeistof verwerkte verzwakte of dode virussen. Als je, mét spuit, alsnog verkouden word, jammer dan, dat is een ander virus.
hidkees: je hebt gelijk.

Door gerard nijhuis (niet gecontroleerd) op vr, 13-1-2017 - 11:13

Zo langzamerhand loopt plus ook aan de hand van Big Pharma.Zoals inmiddels alle mediajongens.
In de U.S gaan meer mensen dood door het huismiddel PARACETEMOL dan door griep. Maar geld vergoedt veel.

Door Tom (niet gecontroleerd) op vr, 13-1-2017 - 05:19

Dat vermoeden heb ik ook en ik ben daarbij erg wantrouwend naar de phamaceutische industrie

Door Eveline Baggerman (niet gecontroleerd) op vr, 13-1-2017 - 00:01

toen de griepprik er nog niet gegeven werd, werden er veel meer mensen ziek van de griep, ik heb mee gemaakt dat de halve school ziek was, klassen gewoon leeg waren door de griep, dus de griepprik is wel degelijk nuttig alleen iemand die al geinfecteerd is en de griepprik gaat halen word dus zo wie zo ziek daar helpt de griepprik echt niet tegen

Door hidkees (niet gecontroleerd) op ma, 1-2-2016 - 09:44

Dat een vaccinatie griep kan veroorzaken, is een hardnekkig misverstand.
De virussen in de spuit zijn geïnactiveerd dus "dood" en kunnen zich niet vermenigvuldigen.
Wel is de werkzaamheid beperkt omdat er zo veel verschillende variaties van griepvirussen zijn die niet allemaal in het vaccin kunnen zitten, dus sowieso kan men dan nog griep krijgen.
Verder is het mogelijk, dat men allergisch is voor de hulpstoffen zoals eiwitten en daar wat ziek van wordt.