Bloedverdunners

In het oktobernummer van Plus las ik dat er tegenwoordig bloedverdunners zijn waarvoor je niet meer gecontroleerd hoeft te worden door de trombosedienst. Klopt dat, en hoe heten die?
Vrouw van 76

Ja, ze heten NOACs, dat staat voor Nieuwe Orale Anticoagulantia. De merknamen zijn Pradaxa, ­Xarelto, Eliquis en Lixinia. Deze middelen worden ook wel DOACs genoemd. Dat staat voor Directe Orale Anticoagulantia. Ze vangen ‘direct’ essentiële stollingseiwitten uit het bloed, waardoor ze betrouwbaar te doseren zijn.

De oude middelen, zoals Sintrom en Marcoumar, vangen vitamine K uit het bloed. Vitamine K is nodig voor de aanmaak van verschillende stollingseiwitten. Dat is een indirecte aanpak waarbij je niet goed kunt voorspellen hoe effectief het is. Bovendien wisselt de hoeveelheid vitamine K die je met de ­voeding binnenkrijgt soms. Daarom moet je de stolling blijven ­controleren. Hoewel de nieuwe middelen de trombosedienst een beetje overbodig maken, kan men u wel over deze bloedverdunners informeren, of anders de huisarts of specialist.