Kun je hallucinaties krijgen van een epilepsiemiddel?

Drie weken geleden kreeg ik plotseling een epileptisch insult, waarschijnlijk doordat ik 13 jaar geleden een hersenbloeding heb gehad. In het ziekenhuis kreeg ik het epilepsie-medicijn valproïnezuur. Thuisgekomen kreeg ik hallucinaties: ik zag twee honden in plaats van één, de muren waren ineens geel, de kamers werden kleiner. In de bijsluiter staat dat één op de tien mensen last kan krijgen van hallucinaties. Dat vind ik veel. Mag zo’n middel wel op de markt komen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Als werkelijk één op de tien gebruikers hetzelfde zou overkomen als u, zou het middel snel van de markt zijn. Gelukkig is dat niet zo. In de bijsluiter staat een veelheid aan bijwerkingen, ingedeeld in clusters van waarschijnlijkheid van optreden. Hallucinaties staan in de categorie ‘1 tot 10 procent’. Dat is een grote marge. ‘Hallucinaties’ is ook een ruim begrip. Als ik, na een dag alleen thuis te zijn geweest, denk de stem van mijn vrouw te horen die er (nog) niet is, telt dit ook als hallucinatie. Valproïnezuur (bekend onder de merknaam Depakine) was lange tijd het beste middel tegen epilepsie. Het had de minste bijwerkingen in verhouding tot het effect. Hallucinaties zijn niet een heel bekende bijwerking. Ik denk niet dat het middel uw hallucinaties veroorzaakte. Ik kan me wél voorstellen dat als de epileptische activiteit nog niet volledig was teruggedrongen, de hallucinaties waren wat ervan overbleef.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.