Maagklachten door ander medicijn

Ik slik al een poosje maagmedicatie. Dat ging prima, maar nu heb ik een vervangend medicijn gekregen en van die nieuwe pillen krijg ik ernstige maagklachten. Ik probeer via huisarts, apotheek en verzekeringsmaatschappij mijn oude medicijn weer te krijgen, maar word van het kastje naar de muur gestuurd. Wat kan ik doen?
Anoniem

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Waarschijnlijk gaat het om ‘generieke substitutie’. De werkzame stof van het geneesmiddel is dan wel hetzelfde, maar het middel wordt gemaakt door een andere fabrikant en soms zijn de hulpstoffen anders. Het kan zijn dat er in het nieuwe merk een hulpstof zit waar u niet goed tegen kunt.

Dergelijke medicijnwisselingen komen steeds meer voor. Verzekeraars maken afspraken met apotheken over welk geneesmiddel ze leveren, en dat kan veranderen als er een ‘deal’ wordt gesloten die geld oplevert.

Uw huisarts kan altijd op het recept opgeven dat hij op medische indicatie vraagt om het merk waar u de beste ervaringen mee hebt. Mijn ervaring is trouwens dat teruggaan naar het oude merk minder vaak het gewenste effect oplevert dan je zou verwachten. De maagklachten kunnen ook om een andere reden verergerd zijn, en dan maakt het terugdraaien van de medicatie niet veel uit.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!