Mag mijn medicijncombinatie?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

senior vrouw
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: mag je clopidogrel tegelijk innemen met atorvastatine?

Mag je clopidogrel tegelijk innemen met atorvastatine?

De combinatie van clopidogrel en atorvastatine zou geen problemen mogen geven. Beide middelen zorgen voor een lagere kans op een beroerte of hartinfarct. Ze worden vaker samen gebruikt. Toch is het goed om alert te zijn. Dat komt omdat beide middelen afgebroken worden door de lever. Clopidogrel is van zichzelf niet werkzaam, maar leverenzymen zetten het stofje om in een actieve vorm.

Wanneer je daarbij ook nog atorvastatine slikt, ontstaat er in de lever een soort concurrentiestrijd om de beschikbare hoeveelheid leverenzymen. Het gevolg kan zijn dat clopidogrel minder snel geactiveerd wordt en daardoor minder goed werkt. Dit remmende effect door atorvastatine blijkt in de praktijk niet zo groot te zijn. Bovendien verschillen mensen in hoe snel hun lever werkt. Met genetische tests is vast te stellen of je een ‘snelle’ of langzame verwerker bent. Dit kan handig zijn om de juiste dosering van een medicijn te kiezen. In uw geval is zo’n test niet nodig.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

 

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine