Maxima op congres Gender & Gezondheid

Getty Images

Koningin Maxima was de eregast op het congres Gender & Gezondheid van vrouwennetwerkorganisatie Women Inc. Deze dag stond in het teken van medische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Man/vrouw toiletten of jongens/meisjes kinderkleding, het lijkt wel of alles ‘genderneutraal’ wordt. In de medische wereld gaat het precies andersom. Er komt meer aandacht voor de verschillen tussen man en vrouw, aangejaagd door de organisatie Women Inc. Vrouwen hebben vaker een depressie dan mannen, ze ervaren meer bijwerkingen van geneesmiddelen en een hartaanval wordt bij de vrouw vaak niet herkend. Tal van deze voorbeelden werden op dit congres gepresenteerd.

In het verleden is te veel uitgegaan van de meest gebruikte proefpersoon: de jonge man van 70 kilo. Dankzij een alliantie van artsen wordt er nu meer onderzoek gedaan naar verschillen tussen het vrouwenlichaam en het mannenlichaam, maar ook naar variatie in etniciteit en leeftijd. Als de verschillen beter onderzocht worden, kan de behandeling voor iedereen beter worden, is de hoop van de artsenalliantie.

Vorig jaar was koningin Maxima ook aanwezig op het Women Inc congres over gender en gezondheid. Toen werden vooral plannen gemaakt om genderverschillen beter te onderzoeken. Dit jaar wordt een volgende stap gezet: invoeren van de ontdekkingen in de medische praktijk. De verschillen tussen mannen en vrouwen in de behandeling van angst, depressie, verslaving en eetstoornissen worden nu bijvoorbeeld steeds beter uitgepuzzeld. Zij komen nu terecht in nieuwe richtlijnen voor de psychologen en psychiaters.

Auteur