Vijftien medicijnen per dag, kan dat minder?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Man doet medicatie in pillendoos
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: vijftien medicijnen per dag, kan dat minder?

Na hoeveel jaar wordt er gekeken of medicijnen nog wel nodig zijn? Ik slik vijftien medicijnen per dag, al ruim tien jaar, en niemand kijkt ernaar.

Eerlijk gezegd vind ik het altijd en voor iedereen belangrijk ­om ­kritisch naar het medicijngebruik te ­blijven kijken. Simpelweg omdat na verloop van tijd de situatie kan veranderen. Een aandoening kan bijvoorbeeld verbeteren of juist verslechteren. Er kunnen dan minder of meer medicijnen nodig zijn, of de dosering kan wijzigen. Het is goed om medicijnen regelmatig onder de loep te nemen. Dat kan in een gesprek met de apotheker of de arts. We noemen dit een medicatie­beoordeling. Alle 75-plussers die meer dan tien medicijnen gebruiken, krijgen officieel standaard een medicatiebeoordeling aangeboden. Anderen kunnen er gewoon om vragen. Een medicatiebeoordeling is onderdeel van de basisverzekering en wordt dus vergoed.

Sonja Keizers
Hadewych Veys

 

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Magazine