Werkt paracetamol beter met koffie erbij?

koffie met pijnstillers
Getty Images

Ik heb geregeld forse hoofdpijn en slik dan paracetamol. Nu heb ik gelezen dat paracetamol beter werkt als je de tablet inneemt met koffie. Klopt dat?

Ja, dat wil zeggen: een beetje. Dat geldt ook voor ibuprofen en andere ontstekingsremmende pijnstillers. Cafeïne komt voor in een heleboel planten en plantaardige producten, zoals koffie, thee en chocola.

Volkswijsheid

De pijnstillende werking is een volkswijsheid. Het is niet echt bewezen, maar veel mensen denken dat het werkt. Vast staat wel dat cafeïne invloed heeft op het zenuwstelsel: je wordt er alert van en wat opgewekter. Waarschijnlijk verandert daardoor de gevoeligheid voor pijn, want wie meer aandacht heeft voor de omgeving let minder op het eigen lichaam, en als de stemming beter is vóél je minder pijn. Eigenlijk is het dus moeilijk om het pijnstillende effect los te zien van de andere effecten.

Andere pijn

Werkt de combinatie cafeïne-paracetamol nu ook beter bij kiespijn of andere pijn? Dat is onderzocht. Van de gebruikers van paracetamol of ibuprofen was 41 procent tevreden met de werking. Met cafeïne erbij was dat 48 procent. Het ‘doet’ dus iets, maar niet heel veel. Een tablet paracetamol met cafeïne bevat 500 mg paracetamol plus 50 mg cafeïne. Een kop koffie bevat 100 tot 200 mg coffeïne. Een kop thee ongeveer 50 mg.