Gevaarlijke polycarbonaat in waterflesjes?

Soms hoor je dat waterflessen in de zon laten niet gezond is en dat het water dan in de fles aangetast wordt met een of ander stof. Kunt u mij vertellen of afwassen van plastic (wit of doorzichtig) bewaarbakken of flessen in de vaatwasser, waarin ook bijna het kookpunt wordt bereikt, ook ongezond is.
I.Y. Celikkol

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma   

Dit verhaal gaat waarschijnlijk over polycarbonaat. Dit is een sterke en duurzame  soort plastic die wordt toegepast in een producten als computers, lichtgevende reclameborden, CD’s, maar ook plastic bekers, borden en flessen.

Een punt van discussie is dat policarbonaat bij sterke verhitting en de blootstelling aan alkalische stoffen zoals bleekwater, maar het sop van de afwasmachine is qua werking in zekere mate vergelijkbaar, in geringe hoeveelheden de stof bisfenol A zou loslaten. Bisfenol A zou de werking van geslachtshormonen nabootsen. 

Na blootstelling van zwangere ratten zouden de vrouwelijke jongen voorstadia van kanker in de melkgangen van het borstweefsel hebben ontwikkeld. Ook zouden er afwijkingen aan het zenuwstelsel en gedragsproblemen zijn vastgesteld.

Uiteraard gaat het om veel hogere concentraties dan waaraan u wordt blootgesteld wanneer u een plastic fles of beker in de vaatwasser stopt. Een Amerikaans ‘expertpanel’ heeft na veel onderzoek en vergaderen besloten dat polycarbonaat in ieder geval voor volwassen mensen geen gevaar voor de gezondheid zou betekenen. Niettemin is er wel enige discussie over.

Vooralsnog lijkt het mij niet iets om van in paniek te raken. Maar het dagelijks gebruik van polycarbonaat vaatwerk dat u in de vaatwasser wast, denk ik persoonlijk; als het niet hoeft …

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!