Patiënt moet recht krijgen op digitale zorg

Zorgverzekeraars Nederland en Patiëntenfederatie Nederland pleiten voor keuze tussen fysieke en online zorg

Getty Images

Patiënten moeten zelf kunnen kiezen of ze digitale zorg willen. Dat pleiten zorgverzekeraars Nederland en Patiëntenfederatie Nederland. Door corona was al bijna een derde van de polibezoeken op afstand. In de toekomst willen zij dat iedereen zelf kan kiezen of ze een fysieke of online afspraak inplannen.

Meer digitale zorg

Een gesprek met de arts via een beeldscherm, diabetespatiënten die via een app hun waarden bijhouden of coronapatiënten die zuurstof meekrijgen en online worden gecontroleerd om thuis verder uit te zieken. Het afgelopen anderhalf jaar is de digitale zorg in een stroomversnelling geraakt. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat tijdens de piek in de eerste lockdown bijna 70 procent van de consulten digitaal verliep, in het eerste kwartaal van 2021 was dat ruim 30 procent.

Keuze tussen digitale of fysieke zorg

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Patiëntenfederatie Nederland vinden dat patiënten het recht moeten krijgen om zelf te kiezen wat voor zorg ze willen: digitaal of bij de zorgverlener op het spreekuur. Want een afspraak via een beeldscherm heeft ook zijn voordelen. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn bij een moeilijk gesprek, het scheelt reistijd, patiënten hoeven niet altijd een dagdeel vrij te nemen en de druk op de zorg neemt af.

Ziekenhuizen willen zelf ook dat een kwart van de polibezoeken op afstand blijft. Voor corona waren er grote verschillen in de digitale zorg die de hospitalen leverden, maar nu zegt 95 procent aan beeldbellen te doen en gebruikt 65 procent telemonitoring. Met dat laatste kan een verpleegkundige of arts patiënten volgen en begeleiden op afstand.

Maar patiënten die liever bij de arts langsgaan of een combinatie met digitale zorg willen, moeten die mogelijkheid óók hebben, vinden ZN en de Patiëntenfederatie. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook bij andere zorgverleners zoals huisartsen.

Eerder in de coronacrisis vroegen wij Pluslezers al of zij van hun arts verwachten dat beeldbellen als optie wordt aangeboden. Kijk hier voor de stelling en de reacties.

Auteur