Zijn er betere prostaatpillen te krijgen?

Ik ben een man van 76 jaar en heb een goedaardige prostaatvergroting. Sinds een paar jaar gebruik ik daarom Combodart. Vanwege de bijwerkingen van dit middel (ik heb minder libido en bijna geen ejaculaties meer) ben ik overgegaan op Avodart, maar dat lijkt niet veel beter. Wat kan ik nu nog proberen?

Combodart is een combinatiemiddel. Het bevat dutasteride en tamsulosine. Dutasteride remt de omzetting van testosteron in het krachtiger dihydrotestosteron. Dihydrotestosteron is een stofje dat de groei van de prostaat stimuleert, maar dat ook de zin in seks bevordert.

Joris Bartstra, Journalist met artsendiploma

Prostaat

Het kan dus goed dat uw libido eronder lijdt. Tamsulosine is een zogeheten alfablokker, die gladde spiercellen in de blaashals en de prostaat laat ontspannen. Hierdoor gaat het plassen makkelijker. Het middel Avodart bevat alleen dutasteride, maar dat is nu juist de ‘schuldige helft’ van de combinatie. U wilt eigenlijk alleen tamsulosine gebruiken. De merknaam daarvan is Omnic; het is er ook als merkloos ­preparaat. U kunt dit het best bespreken met uw behandelend arts.

Zelf een vraag stellen

Joris Bartstra is een journalist met een artsendiploma. Naast zijn werk voor medische tijdschriften, schrijft hij voor Plus Magazine en beantwoordt vragen van lezers en websitebezoekers.

Wilt u een vraag stellen? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden!