Zo houdt u de prostaat gezond

Wat voeding voor de prostaat kan doen

Iedere man heeft een prostaat. Een prostaatvergroting komt heel vaak voor en jaarlijks krijgen zo'n 13000 mannen de diagnose prostaatkanker. Voorkomen kun je prostaatklachten niet, maar er zijn voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan de conditie van je prostaat.

Zo is het van belang om veel fruit te eten die antioxidanten bevatten. Verschillende onderzoeken hebben een verband gevonden tussen het dagelijks eten van minstens twee stukken fruit en het verkleinen van de kans op prostaatkanker. Ook de fructose in fruit zou bijdrage aan een gezonde prostaat. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen en pruimen zijn rijk aan antioxidanten. Ook in appels, peren, bananen en meloenen zitten antioxidanten, maar in veel mindere mate dan in het eerder genoemde fruit.

Lycopeen

Ook in veel groenten zitten stoffen die beschermen tegen prostaatkanker. Vooral tomaten en broccoli zijn volgens onderzoekers erg gezond. De stof lycopeen, die tomaten hun rode kleur geeft, zou de groei van kankercellen kunnen remmen en ze zelfs kunnen vernietigen. Lycopeen zit in verschillende soorten groenten en ook fruit, maar in tomaten is de concentratie het hoogst. Tomatensaus en andere tomatenproducten zijn waarschijnlijk nog effectiever dan rauwe tomaten, omdat er door het koken meer lycopeen vrijkomt. Ook in boerenkool, bloemkool, spruitjes en spinazie zitten veel stoffen die beschermend werken.

Bewegen

Niet alleen met voeding kunt u iets doen, ook regelmatig bewegen draagt bij aan het voorkomen van prostaatklachten. Uit onderzoek is gebleken dat mannen die vaak sporten 30 procent minder kans hebben op het krijgen van prostaatproblemen dan mannen die niet of zelden bewegen. Daarnaast is ook de kans op het krijgen van erectieproblemen kleiner.

Selenium

Ook de stof seleen of selenium biedt bescherming tegen het ontstaan van prostaatkanker. Om voldoende selenium binnen te krijgen, hoeft u geen supplementen te slikken. Selenium is in bijna alle voedingsmiddelen aanwezig. Het gehalte aan seleen in plantaardige producten hangt af van de hoeveelheid seleen in de bodem. Bronnen van selenium zijn: volkoren brood, eigeel, schaal- en schelpdieren, noten en zilvervliesrijst. De rijkste voedingsbron is vis. De maximale veilige dosis is 300 microgram per dag. In hogere dosis is selenium giftig. Het is bijna niet mogelijk om via de voeding teveel selenium binnen te krijgen.

13 Comments

Door Lde Berg (niet gecontroleerd) op zo, 10-5-2020 - 16:53

Plasproblemen komen zowel bij vrouwen als ook bij mannen
voor.
Niet alleen bij vrouwen maar ook bij mannen kan de
oorzaak liggen aan slecht ontwikkelde bekkenbodem spieren.
Bij mannen word daar eigenlijk nooit aan gedacht.
Ik ben 89 jaar en heb mijn hele leven al plasproblemen,en ben er zelf op gekomen. Ik doe nu dagelijks bekkenbodem
oefeningen, en met succes.

Door B.Keijzers (niet gecontroleerd) op ma, 16-9-2019 - 17:04

Al jaren gebruik ik Bumetamide 1 mg.

Voor de dagelijkse inname houd ik rekening met afspraken buitenshuis. Onderweg of ergens op bezoek veelvuldig plassen probeer ik zo te voorkomen en dat werkt heel goed.

Uw advies 's avonds in te nemen, vind ik niet zo'n best advies. Later innemen dan
18.00 uur geeft een betere en ongestoorde nachtrust.

Door CeeLo Green (niet gecontroleerd) op wo, 28-8-2019 - 09:13

Paranoten, inderdaad zijn die de no. 1 bron van selenium. Mijn complimenten aan Kees Noorlander, want hij heeft 't bij het rechte eind.

Door Kees Noorlander (niet gecontroleerd) op ma, 25-2-2019 - 20:30

De rijkste voedingsbron van selenium is niet vis, maar paranoten.

Door Huub van Helvoort (niet gecontroleerd) op zo, 19-8-2018 - 20:28

Aanraders bij een vergrote prostaat en plasproblemen en ter voorkoming van een operatie (TURP, omgekeerd PRUT!) zijn dagelijks minstens 2 koppen thee van het kleine blad van het wilgenroosje, schusslerzout nr. 3 en prostaatformule van NOW met ondermeer pompoenpitolie, zaagpalm en zink Succes ermee!

Door Willy (niet gecontroleerd) op zo, 4-3-2018 - 10:27

Gebruik je cholesterol verlagende middelen ?
Overleg eerst met je huisarts of je deze voedingssupplementen mag nemen !!

Door dinolog (niet gecontroleerd) op zo, 14-5-2017 - 22:50

Kun je de prostaat niet laten verwijderen,wat eeft dat voor effecten?
Mvg

Door Roos (niet gecontroleerd) op vr, 5-8-2016 - 01:05

Pompoenpitten hebben ook een goede invloed op het voorkomen van prostaatklachten? Graag hierover informatie.

Door Piet Winkels (niet gecontroleerd) op zo, 3-7-2016 - 12:32

Kan een vergrote prostaat ook oorzaak zijn van een slechte erectie?

Door Richard (niet gecontroleerd) op zo, 20-3-2016 - 17:39

Antwoord aan Joop:
Masseren kan wel erg lekker zijn, maar medisch gezien is het kolder. De commerciële partijen voor verkoop van die speeltjes halen er graag dergelijke beweringen bij; om de verkoop te stimuleren en ja, stimulatie is fijn :-).